Sa psom vodičem i na posao

Nove mere u Srbiji podrške za slepe, slabovide i osobe s invaliditetom. U Srbiji zasad nema odgajivačnice ovih životinja, rešenje - uvoz

Srbija 20.12.2014 | 13:52
Sa psom vodičem i na posao

Slepe, slabovide i osobe sa invaliditetom u Srbiji uskoro će dobiti pse vodiče uz čiju pomoć će im biti olakšano kretanje. Novi propisi određuju da osobe koje se kreću uz pomoć vodiča neće plaćati voznu kartu, kao ni ulaznicu za svog novog pomoćnika i sa njima će moći na posao, ali i u pozorište.

Ovo su samo neki od detalja koje donosi Zakon o kretanju uz pomoć psa vodiča, koji je nedavno prošao Vladu, a do kraja godine bi trebalo da se nađe i pred narodnim poslanicima.

- Zakon podrazumeva da će, osim pomoći u kretanju, psi imati i terapeutsku ulogu - kaže za „Novosti“ Vlada Pešić, pomoćnik ministra za rad zadužen za zaštitu osoba sa invaliditetom. - Pas će im biti podrška u kretanju, svojevrsno pomagalo, a ovim aktom biće regulisan i njihov boravak u javnim preduzećima i radnom prostoru. Dodatno ćemo urediti korišćenje psa vodiča u zdravstvenim ustanovama.

Na osnovu podataka Saveza slepih Srbije, u našoj zemlji ima oko 9.000 slepih i oko 3.000 slabovidih. Jedini problem u Srbiji je što ne postoji organizacija koja se bavi obukom, niti odgajivačnica ovakvih pasa, ali nadležni računaju na mogućnost da se vodiči uvezu iz inostranstva.

- Očekujemo da će najveći broj zahteva stići od mlađih slepih osoba, a novac za ove svrhe obezbedićemo iz donacija i delom iz budžeta - kaže Pešić. - Nabavka psa, njegova obuka uz pomoć instruktora, kao i privikavanje porodice na novog člana košta oko 10.000 evra. Za terapeutske svrhe ova cifra je dosta niža. Nadamo se da ćemo uspeti da obezbedimo novac svim zainteresovanima.

Sanja Gligorić, sekretar Gradske organizacije slepih Beograda, smatra da je projekat uvođenja pasa vodiča veoma značajan za slepe i slabovide, ali da će teško zaživeti u Srbiji, pre svega iz finansijskih razloga.

- Mislim da je to projekat za budućnost - smatra Gligorić. - Najvažnije je širiti svest među ljudima da su i slepi deo društva, a ne kada neko sutra uđe u apoteku sa psom, da ostali skaču zbog toga.

EVROPSKI ZAKON

POKRET koji se u svetu bori za omogućavanje ostvarivanja ovakvog kretanja izuzetno je jak i okupljen je oko Međunarodnog udruženja pasa vodiča. Oni rade na lobiranju za donošenje direktive Evropske komisije u Briselu o omogućavanju slobodnog pristupa svim objektima u javnoj upotrebi kako za osobe koje se kreću uz pomoć psa vodiča, tako i za njihove instruktore.

Komentari / 0

Ostavite komentar