Јавни новац се троши без контроле

Квалитет јавних финансија је низак и нема довољно дисциплине у контроли трошења јавног новца, истакнуто је у извјештају Европске комисије о економском напретку БиХ, који се издаје при крају сваке године.

Босна и Херцеговина 20.12.2014 | 09:02
Јавни новац се троши без контроле

"Економијом доминира прегломазни и предимензионирани јавни сектор који уз корупцију и компликоване прописе гуши приватну иницијативу. Економски и фискални програм 2014 - 2016. планира економски опоравак кроз повећање домаће потражње, али истовремено нема ни ријечи о реформама иза 2014. године", упозорава се уз напомену да су потребне инвестиције у јавном сектору с циљем генерисања раста и ангажовања домаћих потенцијала.

Додали су да, иако је дошло до одеђеног економског опоравка и мањег повећања зарада, домаћа потражња остала је ниска изазивајући дефлацију, а главни разлог је и даље дивовска незапосленост која тренутно износи око 27,5 одсто.

"Структурална ригидност и даље спречава ново запошљавање, посебно међу младима, а потребне су хитне мјере којима ће се смањити намети на рад и запошљавање. Нема скоро никаквог напретка у подручју образовања, а реформа из 2012. године није дала готово никакве резултате. Знатан број незапослених са универзитетским дипломама сугерише да постоје проблеми у систему високог образовања", истакнуто је у документу.

Нема значајнијег напретка у правној сигурности за инвеститоре, а закони се тешко имплементирају јер институције често немају капацитет да их спроводе.

Упозоравају да је незапосленост међу младима између 15 и 24 године од 60 одсто најгора међу свим популацијским катеогријама.

"А упркос томе, нема реформи радног законодавства, док програми запошљавања који постоје не рјешавају проблем незапослености младих", наведено је.

Истакнуто је да нема значајнијег напретка у правној сигурности за инвеститоре, а закони се тешко имплементирају јер институције често немају капацитет да их спроводе.

"Правосуђе не функционише ефикасно, а рјешавање пословних спорова је јако отежано. Да би у БиХ пословни уговор ступио на снагу, потребно је да прође 37 корака и процедура, и то може узети у просјеку 595 дана. Сива економија изазвана лошом примјеном закона и неадекватна борба против корупције главне су препреке за индустријски развој и доводе до значајних ризика и повећања трошкова у цијелој земљи", навели су они.

Додали су и да постоји забринутост због све већег пораста лоших кредита који се отежано враћају, а опоравак економије и даље је крхак због мајских поплава, иако земља полако излази из рецесије.

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Ништа ново

20.12.2014 08:14

Сви знамо да је тако (можда и мало горе) али смо изгледа навикли (на неки начин) на такво стање а нема довољно храбрих (осим Васковића и још понеког) да подметну леђа испред бујице криминала и корупције која надире са свих страна... Све ово постаје уобичајено у нашим животима и нажалост полако се навикавамо на све ово као да је нормално. Нека нам је бог на помоћи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Логика...

20.12.2014 08:16

ЈЕДАН је контролор....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Михајло

20.12.2014 08:20

Ма није то слаба контрола, него велика крађа народне муке.

ОДГОВОРИТЕ
Name

7777

20.12.2014 08:34

Све сто мозе по народу.поцело су нам уводити разне порезе јер је јавних прихода све мање јер се нема од кога наплатити јос мало и ПОРЕЗ НА ЗИВОТ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Едо , Слатина - Тузла

20.12.2014 08:46

Понављање је мајка знања , зато опет од мене : Док год постоји заједничка држава и једним и другим и трећим ће главни адут бити национализам а знате зашто? Зато што других адута немају. Неспособни су и једни и други и трећи да било шта ураде осим да пљачкају овај ионако осиромашени народ. Данас у БиХ имате два ентитета у којима дјеца сањају да оду, искривљен систем ( сустав ) вриједности у којима се олигархија са својим потомцима бахати на конто новца који су покрали од поштеног и сиромашног становништва и нема никаквих назнака за бољу будућност. Нажалост из БиХ свако нормалан мора да има жељу да оде јер није могуће опстати у тој држави осим ако нисте припрдак власти, син или кћерка неког од олигархије или једноставно будала која то све не види. Наведеним није проблем останка и опстанка. Да парадокс буде већи ови сиромашни који су покрадени уче своју дјецу како и они треба да буду као ови што су их покрали а поштених људи и породица ( обитељи ) је све мање и мање ... то је пут који конвертира у нулу односно у ништа!

ОДГОВОРИТЕ
Name

МИЛОШ

20.12.2014 11:08

Ово је врх "ЛЕДЕНОГ" брега у односу шта нас чека у ЕУ, ако и уђемо тамо.

ОДГОВОРИТЕ