Javni novac se troši bez kontrole

Kvalitet javnih finansija je nizak i nema dovoljno discipline u kontroli trošenja javnog novca, istaknuto je u izvještaju Evropske komisije o ekonomskom napretku BiH, koji se izdaje pri kraju svake godine.

Bosna i Hercegovina 20.12.2014 | 09:02
Javni novac se troši bez kontrole

"Ekonomijom dominira preglomazni i predimenzionirani javni sektor koji uz korupciju i komplikovane propise guši privatnu inicijativu. Ekonomski i fiskalni program 2014 - 2016. planira ekonomski oporavak kroz povećanje domaće potražnje, ali istovremeno nema ni riječi o reformama iza 2014. godine", upozorava se uz napomenu da su potrebne investicije u javnom sektoru s ciljem generisanja rasta i angažovanja domaćih potencijala.

Dodali su da, iako je došlo do odeđenog ekonomskog oporavka i manjeg povećanja zarada, domaća potražnja ostala je niska izazivajući deflaciju, a glavni razlog je i dalje divovska nezaposlenost koja trenutno iznosi oko 27,5 odsto.

"Strukturalna rigidnost i dalje sprečava novo zapošljavanje, posebno među mladima, a potrebne su hitne mjere kojima će se smanjiti nameti na rad i zapošljavanje. Nema skoro nikakvog napretka u području obrazovanja, a reforma iz 2012. godine nije dala gotovo nikakve rezultate. Znatan broj nezaposlenih sa univerzitetskim diplomama sugeriše da postoje problemi u sistemu visokog obrazovanja", istaknuto je u dokumentu.

Nema značajnijeg napretka u pravnoj sigurnosti za investitore, a zakoni se teško implementiraju jer institucije često nemaju kapacitet da ih sprovode.

Upozoravaju da je nezaposlenost među mladima između 15 i 24 godine od 60 odsto najgora među svim populacijskim kateogrijama.

"A uprkos tome, nema reformi radnog zakonodavstva, dok programi zapošljavanja koji postoje ne rješavaju problem nezaposlenosti mladih", navedeno je.

Istaknuto je da nema značajnijeg napretka u pravnoj sigurnosti za investitore, a zakoni se teško implementiraju jer institucije često nemaju kapacitet da ih sprovode.

"Pravosuđe ne funkcioniše efikasno, a rješavanje poslovnih sporova je jako otežano. Da bi u BiH poslovni ugovor stupio na snagu, potrebno je da prođe 37 koraka i procedura, i to može uzeti u prosjeku 595 dana. Siva ekonomija izazvana lošom primjenom zakona i neadekvatna borba protiv korupcije glavne su prepreke za industrijski razvoj i dovode do značajnih rizika i povećanja troškova u cijeloj zemlji", naveli su oni.

Dodali su i da postoji zabrinutost zbog sve većeg porasta loših kredita koji se otežano vraćaju, a oporavak ekonomije i dalje je krhak zbog majskih poplava, iako zemlja polako izlazi iz recesije.

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

Ništa novo

20.12.2014 09:14

Svi znamo da je tako (možda i malo gore) ali smo izgleda navikli (na neki način) na takvo stanje a nema dovoljno hrabrih (osim Vaskovića i još ponekog) da podmetnu leđa ispred bujice kriminala i korupcije koja nadire sa svih strana... Sve ovo postaje uobičajeno u našim životima i nažalost polako se navikavamo na sve ovo kao da je normalno. Neka nam je bog na pomoći.

ODGOVORITE
Name

Logika...

20.12.2014 09:16

JEDAN je kontrolor....

ODGOVORITE
Name

Mihajlo

20.12.2014 09:20

Ma nije to slaba kontrola, nego velika krađa narodne muke.

ODGOVORITE
Name

7777

20.12.2014 09:34

Sve sto moze po narodu.pocelo su nam uvoditi razne poreze jer je javnih prihoda sve manje jer se nema od koga naplatiti jos malo i POREZ NA ZIVOT...

ODGOVORITE
Name

Edo , Slatina - Tuzla

20.12.2014 09:46

Ponavljanje je majka znanja , zato opet od mene : Dok god postoji zajednička država i jednim i drugim i trećim će glavni adut biti nacionalizam a znate zašto? Zato što drugih aduta nemaju. Nesposobni su i jedni i drugi i treći da bilo šta urade osim da pljačkaju ovaj ionako osiromašeni narod. Danas u BiH imate dva entiteta u kojima djeca sanjaju da odu, iskrivljen sistem ( sustav ) vrijednosti u kojima se oligarhija sa svojim potomcima bahati na konto novca koji su pokrali od poštenog i siromašnog stanovništva i nema nikakvih naznaka za bolju budućnost. Nažalost iz BiH svako normalan mora da ima želju da ode jer nije moguće opstati u toj državi osim ako niste priprdak vlasti, sin ili kćerka nekog od oligarhije ili jednostavno budala koja to sve ne vidi. Navedenim nije problem ostanka i opstanka. Da paradoks bude veći ovi siromašni koji su pokradeni uče svoju djecu kako i oni treba da budu kao ovi što su ih pokrali a poštenih ljudi i porodica ( obitelji ) je sve manje i manje ... to je put koji konvertira u nulu odnosno u ništa!

ODGOVORITE
Name

MILOŠ

20.12.2014 12:08

Ovo je vrh "LEDENOG" brega u odnosu šta nas čeka u EU, ako i uđemo tamo.

ODGOVORITE