"Границе мијењају Руси- а шта с YУ?"

Није Русија прва прекрајала границе после Другог светског рата, до промена је пре тога дошло у Југославији и на Косову, каже шеф Стратфора Џорџ Фридман.

Свијет 20.12.2014 | 07:01
"Границе мијењају Руси- а шта с YУ?"

Шеф приватне обавештајне агенције „Стратфор“ Џорџ Фридман оценио је да је бесмислена тврдња да је Русија одговорна за прво прекрајање граница силом у Европи после Другог светског рата, јер је пре тога дошло до промене граница бивше Југославије, а тај процес је кулминирао у случају Косова.

„Током Хладног рата границе у Европи биле су утврђене. Било је јасно да ће њихова промена значити дестабилизацију. Када је окончан Хладни рат, почело је прекрајање граница Југославије, а касније су границе мењане на Кавказу“, рекао је Фридман у разговору за руски дневник „Комерсант“.

Фридман је навео да је Украјина одговор САД на држање Русије према Сирији, „јер су Руси показали Американцима да могу да утичу на процесе на Блиском истоку“.

„"Украјинска криза повезана је са процесима у Европи и кризи саме Европе. До недавно нико није веровао да ће шкотско питање у Великој Британији бити актуелно. Украјинска ситуација уклапа се у центрифугалне тенденције у Европи“", рекао је Фридман.

Он је навео да је интерес САД да у Кијеву буде прозападна влада преко које би ојачале утицај на постсовјетском простору и зауставила експанзију Русије.

Фридман је истакао да је за САД најопаснији потенцијални савез између Русије и Немачке, јер уколико би дошло до њега то би значило удруживање немачког капитала и технологије са руским природним и људским ресурсима.

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Вук

20.12.2014 07:19

Кад би се удрузиле Њемачка и Русија много шта би се промијенило на свјетској сцени.

ОДГОВОРИТЕ