"Granice mijenjaju Rusi- a šta s YU?"

Nije Rusija prva prekrajala granice posle Drugog svetskog rata, do promena je pre toga došlo u Jugoslaviji i na Kosovu, kaže šef Stratfora Džordž Fridman.

Svijet 20.12.2014 | 07:01
"Granice mijenjaju Rusi- a šta s YU?"

Šef privatne obaveštajne agencije „Stratfor“ Džordž Fridman ocenio je da je besmislena tvrdnja da je Rusija odgovorna za prvo prekrajanje granica silom u Evropi posle Drugog svetskog rata, jer je pre toga došlo do promene granica bivše Jugoslavije, a taj proces je kulminirao u slučaju Kosova.

„Tokom Hladnog rata granice u Evropi bile su utvrđene. Bilo je jasno da će njihova promena značiti destabilizaciju. Kada je okončan Hladni rat, počelo je prekrajanje granica Jugoslavije, a kasnije su granice menjane na Kavkazu“, rekao je Fridman u razgovoru za ruski dnevnik „Komersant“.

Fridman je naveo da je Ukrajina odgovor SAD na držanje Rusije prema Siriji, „jer su Rusi pokazali Amerikancima da mogu da utiču na procese na Bliskom istoku“.

„"Ukrajinska kriza povezana je sa procesima u Evropi i krizi same Evrope. Do nedavno niko nije verovao da će škotsko pitanje u Velikoj Britaniji biti aktuelno. Ukrajinska situacija uklapa se u centrifugalne tendencije u Evropi“", rekao je Fridman.

On je naveo da je interes SAD da u Kijevu bude prozapadna vlada preko koje bi ojačale uticaj na postsovjetskom prostoru i zaustavila ekspanziju Rusije.

Fridman je istakao da je za SAD najopasniji potencijalni savez između Rusije i Nemačke, jer ukoliko bi došlo do njega to bi značilo udruživanje nemačkog kapitala i tehnologije sa ruskim prirodnim i ljudskim resursima.

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Vuk

20.12.2014 07:19

Kad bi se udruzile Njemačka i Rusija mnogo šta bi se promijenilo na svjetskoj sceni.

ODGOVORITE