Привредници против одлазећег Савјета министара

Спољнотрговинска комора БиХ, у име привредника у БиХ, изражава незадовољство због тога што Савјет министара БиХ није усвојио Одлуку о привременој суспензији и привременом смањењу царинских стопа код увоза одређене робе која је имала изузетно позитиван ефекат за домаће произвођаче и извознике.

Босна и Херцеговина 19.12.2014 | 20:10
Привредници против одлазећег Савјета министара

У Републици Српској је та одлука, објављена јуче пред крај радног времена, изазвала лавину реакција привредник, док надлежни који су усвојили такву одлуку, нису осјећали потребу да се јаве на телефон и дају образложење за њено усвајање.

Одлука о привременој суспензији и привременом смањењу царинских стопа код увоза одређене робе је имала изузетно позитиван ефекат за домаће произвођаче и извознике, а захваљујући њеној примјени, покренут је узлазни тренд укупног побољшања пословања у привредним субјектима који у производњи користе репроматеријале на чији се увоз односи и због којие су најављена нова улагања и запошљавања, саопштавају у Спољнотрговинској комори БиХ.

Са њеним ставом су сагласни и у Привредној комори Републике Српске, у којој сматрају да је неусвајање, односно непродужавање одлуке од стране Савјета министара БиХ скандалозно.

Шта ће такав став Савјета министара БиХ значити по привредне субјекте у БиХ, објашњава Маринко Умићевић, технички директор бањалучке Фабрике обуће БЕМА, који сматра да је одлука идиотска, јер онемогућава домаће привреднике у настојањима да се оријентишу на производњу за домаће тржиште.

Вјекослав Беванда, предсједавајући Савјета министара БиХ, није се јављао на телефон, тако да нисмо могли да добијемо његов став и евентуално образложење у вези са одлуком која је изазвала неподијељене негативне реакције привредника у читавој БиХ.

Његову праксу је слиједио и министар спољне трговине и економских односа БиХ, Борис Тучић, који се такође није јављао на телефон, а више среће нисмо имали ни са министром финансија и трезора БиХ, Николом Шпирићем, који је одбијао наше позиве.

(БН ТВ)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Чуће се

19.12.2014 20:58

Маринко Умићевић, прелетач из ПДПа у СНСД, биће једног дана испитана приватизација и фабрике обуће "Босна" Бањалука.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Микаило

19.12.2014 21:17

Маринки Умицевиц је класицни примјер негативне селекције код нас. За прелазак у СНСД је наградјен мјестом савјетника. Толико о ктитеријима који код нас владају.

ОДГОВОРИТЕ