Privrednici protiv odlazećeg Savjeta ministara

Spoljnotrgovinska komora BiH, u ime privrednika u BiH, izražava nezadovoljstvo zbog toga što Savjet ministara BiH nije usvojio Odluku o privremenoj suspenziji i privremenom smanjenju carinskih stopa kod uvoza određene robe koja je imala izuzetno pozitivan efekat za domaće proizvođače i izvoznike.

Bosna i Hercegovina 19.12.2014 | 20:10
Privrednici protiv odlazećeg Savjeta ministara

U Republici Srpskoj je ta odluka, objavljena juče pred kraj radnog vremena, izazvala lavinu reakcija privrednik, dok nadležni koji su usvojili takvu odluku, nisu osjećali potrebu da se jave na telefon i daju obrazloženje za njeno usvajanje.

Odluka o privremenoj suspenziji i privremenom smanjenju carinskih stopa kod uvoza određene robe je imala izuzetno pozitivan efekat za domaće proizvođače i izvoznike, a zahvaljujući njenoj primjeni, pokrenut je uzlazni trend ukupnog poboljšanja poslovanja u privrednim subjektima koji u proizvodnji koriste repromaterijale na čiji se uvoz odnosi i zbog kojie su najavljena nova ulaganja i zapošljavanja, saopštavaju u Spoljnotrgovinskoj komori BiH.

Sa njenim stavom su saglasni i u Privrednoj komori Republike Srpske, u kojoj smatraju da je neusvajanje, odnosno neprodužavanje odluke od strane Savjeta ministara BiH skandalozno.

Šta će takav stav Savjeta ministara BiH značiti po privredne subjekte u BiH, objašnjava Marinko Umićević, tehnički direktor banjalučke Fabrike obuće BEMA, koji smatra da je odluka idiotska, jer onemogućava domaće privrednike u nastojanjima da se orijentišu na proizvodnju za domaće tržište.

Vjekoslav Bevanda, predsjedavajući Savjeta ministara BiH, nije se javljao na telefon, tako da nismo mogli da dobijemo njegov stav i eventualno obrazloženje u vezi sa odlukom koja je izazvala nepodijeljene negativne reakcije privrednika u čitavoj BiH.

Njegovu praksu je slijedio i ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Boris Tučić, koji se takođe nije javljao na telefon, a više sreće nismo imali ni sa ministrom finansija i trezora BiH, Nikolom Špirićem, koji je odbijao naše pozive.

(BN TV)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Čuće se

19.12.2014 20:58

Marinko Umićević, preletač iz PDPa u SNSD, biće jednog dana ispitana privatizacija i fabrike obuće "Bosna" Banjaluka.

ODGOVORITE
Name

Mikailo

19.12.2014 21:17

Marinki Umicevic je klasicni primjer negativne selekcije kod nas. Za prelazak u SNSD je nagradjen mjestom savjetnika. Toliko o ktiterijima koji kod nas vladaju.

ODGOVORITE