Могуће је зауставити економски пад

За годину дана озбиљног рада могуће зауставити стрмоглави економски пад у БиХ", сматра економиста и некадашњи министар финансија Републике Српске Светлана Ценић.

Босна и Херцеговина 19.12.2014 | 20:27
Могуће је зауставити економски пад

Она је истакла је да је, ипак, многима тешко повјеровати да се ситуација може промијенити набоље с истим саставом људи који обнашају водеће функције у држави.

"У Српској у новој власти су 'стари' људи и ту не треба очекивати ништа посебно. Чекам формирање власти на федералном и државном нивоу, са којим ће људима изаћи напријед, без обзира на то из које партије буду долазили, и тада ће ми бити јасније има ли наде. Знаћемо да ли се ради о оној поштеној гарнитури из сваке партије, која хоће нешто да се ради или ћемо добити оне рециклиране кадрове, познате по аферама. Ако они дођу, наде нема, док БиХ буквално не клекне на кољена. Онда ћемо правити нешто изнова, када ће и они морати прогласити пропаст. Исто тако, неће силазак с власти једне гарнитуре значити само по себи прогрес. Не, и други који дођу брзо се навикну и раскомоте. Зато је потребно стално вршити притисак на власт да прави уступке и боља рјешења", истакла је Ценићка.

Због, како је рекла, чудних критерија којима се руководи Међународни монетарни фонд није се добро задуживати код ове међународне организације.

"Док год се њихови аранжмани редовно отплаћују, БиХ ће имати повољну оцјену за нова задужења. Аларм у нашој земљи је већ одавно упаљен, јер данас грађани живе од онога што преостане након што се врате кредити - нагласила Светлана Ценић.

Ценић је на крају потенцирала запошљавање по принципу да се, првенствено, сагледавају потребе бх. предузећа.

"Радили би млади, школовани људи, којима би биле плаћене све обавезе. Такође, потребно је генерацијама које долазе, издвајањем одређеног процента у будућности за природна добра, оставити бар мало оптимизма за живот. Нема људских права без економске слободе" поручује Ценић.

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

светлана

19.12.2014 19:50

Везе ти немас

ОДГОВОРИТЕ
Name

посјетилац

19.12.2014 19:59

Како се сви додворавају омладини, као сви се брину за младе и школоване људе! Најежим се од овакве бриге за младе!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ппоп

19.12.2014 20:23

Па народе,нико вам не ваља,пс зато трпите са овим клановима на власти

ОДГОВОРИТЕ
Name

Липи моји "друштвењаци"

19.12.2014 21:09

У овој земљи, најбоље плаћен посао је млаћење празне сламе. Из кризе вас могу извући само школовани и стручни дипломирани инжењери техничких наука који ће покренути производњу материјалних добара, а не никакви економисти, правници, социолози, фиозофи, доктори, полицајци, официри и остали. Али инжењери морају преузети и власт. 1965 год су их спријечили да преузму Југу у своје руке, прогласивши их технократијом. Након што сте све развалили и након што вас бјелосвјетски клипани који овдје имају своје интересе престану издржавати, мораћете се склонити и молити инжењере и мајсторе да почну да производе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

родјо

19.12.2014 21:33

За лијепи моји друствењаци.Свака цаст за вас коментар.Ови измисљени политолози немају појма колико вриједи један инзињер.То су људи који стварају и измисљају.Назалост од 90етих највисе су страдали масински и електро инзињери.За узврат су узнапредовали преводиоци у бијелим цизмама.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милос

19.12.2014 22:38

Младен Босиц по струци је инзињер...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Оперисана од живота

19.12.2014 23:01

Уз оволики криминал у Републици Српској она би и даље да буде министар. Сматра да са свим тим нема никакве везе. То се њу уопште не тиче. Све се то тиче неког другог. Кога? Не зна се. И сви су они тракви. А народ гласа за њих. Нема даље.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Оперисана од живота

20.12.2014 23:53

Овај претходни пост се односио на топиц са Златковићевом. Она би да опет буде министар а не Светлана Ценић.

ОДГОВОРИТЕ