Неодговоран однос према привреди

Удружење текстила, коже и обуће Привредне коморе Републике Српске сматра неприхватљивим и неодговорним односом Савјета министара БиХ према привреди БиХ због непостизања консензуса о Приједлогу одлуке о привременој суспензији и привременом смањењу царинских стопа код увоза одређених роба до краја 2015. године.

Република Српска 19.12.2014 | 13:43
Неодговоран однос према привреди

Циљ Одлуке је да се омогући несметан развој индустрије обуће, али и других сектора, у смислу да се задрже смањене царинске стопе које су се плаћале при увозу репроматеријала који није поријеклом из ЕУ, односно да се изједначе са стопама царине које се примјењују при увозу исте робе у ЕУ, саопштено је из Привредне коморе Републике Српске.

С обзиром на све позитивне ефекте које је одлука имала на домаће компаније у сектору производње обуће, гдје је у појединим привредним друштвима дошло до повећања налога од стране партнера, а тиме и повећања броја запослених и проширења производних капацитета, те отварање нових великих тржишта, Комора захтијева да се до краја ове године одржи још једна сједница Савјета министара БиХ и усвоји наведена одлука.

"У супротном, опстанак ових привредних друштава, а самим тим и великог бројарадних мјеста, као и већ уговорених послова, биће доведено у питање", наглашава се у саопштењу Привредне коморе Српске.

Привредна комора Републике Српске о овом неодговорном поступку Савјета министара БиХ обавијестила је и Владу Републике Српске, с циљем да се све надлежне институције укључе како би се прије ријешио овај проблем и како би Савјет министара до краја 2014. године усвојио одлуку о привременојсуспензији и привременом смањењу царинских стопа код увоза одређених роба до 31. децембра 2015. године, која је важила и до сада.

Руководство Фабрике обуће "Бема" упутило је данас протестно писмо поводом непродужавања одлуке о привременој суспензији и смањењу царинских стопа предсједавајућем Савјета министара БиХ Вјекославу Беванди, министру финансија и трезора Николи Шпирићу, предсједнику Владе Српске Жељки Цвијановић, те министрима индустрије, енергетике и рударства Петру Ђокићу и финансија Зорану Тегелтији.

"Морам да искажем своје разочарење и овакав поступак појединаца само је доказ у каквој земљи живимо и да у њој нема опстанка. Није ми јасно како је могуће да се због једног одлазећег министра из СДП-а не продужи одлука која је од велике важности за привреду БиХ и опстанак хиљаде радних мјеста",рекао је Срни технички директор "Беме" Маринко Умичевић.

Он наводи да је суштина ове одлуке да се привредници из БиХ доведу у конкурентан положај са осталим произвођачима на тај начин што ће се царинске стопе на увоз репроматеријала који нема поријекло из ЕУ, као и из земаља ЦЕФТЕ довести на ниво који се примјењује у ЕУ.

"Прије ступања на снагу ове одлуке, произвођачи обуће у БиХ су плаћали и до пет пута веће царине од царина које се примјењују у ЕУ, а овом одлуком су били обухваћени и други репроматеријали који се примјењују у производњи обуће", каже Умичевић.

Он истиче да је ова одлука била први услов да се започне са домаћом производњом, и да се примјеном истих царинских стопа буде конкурентно са земљама ЕУ.

"Упркос томе, ова одлука је била и услов за наставак сарадње са нашим иностраним партнерима који су нам изнијели свој став да у случају непродужавања ове одлуке неће имати економску исплативост рада у БиХ, те да ће своју производњу пренијети у Хрватску, јер и они сами приликом увоза у БиХ робе која нема преференцијални третман плаћају царине које су пет пута веће од царине ЕУ", наглашава Умичевић.

Он каже да ће непродужавањем ове одлуке у Фабрици обуће "Бема" 250 радника остати без посла.

"Још једном молим и апелујем да савјест и одговорност људи који управљају овом несретном земљом донесу одлуку о смањењу и суспензији царинских стопа и да она буде трајна, јер ће у противном привреда БиХ претрпјети огромну штету", рекао је Умичевић.

 

Коментари / 0

Оставите коментар