Neodgovoran odnos prema privredi

Udruženje tekstila, kože i obuće Privredne komore Republike Srpske smatra neprihvatljivim i neodgovornim odnosom Savjeta ministara BiH prema privredi BiH zbog nepostizanja konsenzusa o Prijedlogu odluke o privremenoj suspenziji i privremenom smanjenju carinskih stopa kod uvoza određenih roba do kraja 2015. godine.

Republika Srpska 19.12.2014 | 13:43
Neodgovoran odnos prema privredi

Cilj Odluke je da se omogući nesmetan razvoj industrije obuće, ali i drugih sektora, u smislu da se zadrže smanjene carinske stope koje su se plaćale pri uvozu repromaterijala koji nije porijeklom iz EU, odnosno da se izjednače sa stopama carine koje se primjenjuju pri uvozu iste robe u EU, saopšteno je iz Privredne komore Republike Srpske.

S obzirom na sve pozitivne efekte koje je odluka imala na domaće kompanije u sektoru proizvodnje obuće, gdje je u pojedinim privrednim društvima došlo do povećanja naloga od strane partnera, a time i povećanja broja zaposlenih i proširenja proizvodnih kapaciteta, te otvaranje novih velikih tržišta, Komora zahtijeva da se do kraja ove godine održi još jedna sjednica Savjeta ministara BiH i usvoji navedena odluka.

"U suprotnom, opstanak ovih privrednih društava, a samim tim i velikog brojaradnih mjesta, kao i već ugovorenih poslova, biće dovedeno u pitanje", naglašava se u saopštenju Privredne komore Srpske.

Privredna komora Republike Srpske o ovom neodgovornom postupku Savjeta ministara BiH obavijestila je i Vladu Republike Srpske, s ciljem da se sve nadležne institucije uključe kako bi se prije riješio ovaj problem i kako bi Savjet ministara do kraja 2014. godine usvojio odluku o privremenojsuspenziji i privremenom smanjenju carinskih stopa kod uvoza određenih roba do 31. decembra 2015. godine, koja je važila i do sada.

Rukovodstvo Fabrike obuće "Bema" uputilo je danas protestno pismo povodom neprodužavanja odluke o privremenoj suspenziji i smanjenju carinskih stopa predsjedavajućem Savjeta ministara BiH Vjekoslavu Bevandi, ministru finansija i trezora Nikoli Špiriću, predsjedniku Vlade Srpske Željki Cvijanović, te ministrima industrije, energetike i rudarstva Petru Đokiću i finansija Zoranu Tegeltiji.

"Moram da iskažem svoje razočarenje i ovakav postupak pojedinaca samo je dokaz u kakvoj zemlji živimo i da u njoj nema opstanka. Nije mi jasno kako je moguće da se zbog jednog odlazećeg ministra iz SDP-a ne produži odluka koja je od velike važnosti za privredu BiH i opstanak hiljade radnih mjesta",rekao je Srni tehnički direktor "Beme" Marinko Umičević.

On navodi da je suština ove odluke da se privrednici iz BiH dovedu u konkurentan položaj sa ostalim proizvođačima na taj način što će se carinske stope na uvoz repromaterijala koji nema porijeklo iz EU, kao i iz zemalja CEFTE dovesti na nivo koji se primjenjuje u EU.

"Prije stupanja na snagu ove odluke, proizvođači obuće u BiH su plaćali i do pet puta veće carine od carina koje se primjenjuju u EU, a ovom odlukom su bili obuhvaćeni i drugi repromaterijali koji se primjenjuju u proizvodnji obuće", kaže Umičević.

On ističe da je ova odluka bila prvi uslov da se započne sa domaćom proizvodnjom, i da se primjenom istih carinskih stopa bude konkurentno sa zemljama EU.

"Uprkos tome, ova odluka je bila i uslov za nastavak saradnje sa našim inostranim partnerima koji su nam iznijeli svoj stav da u slučaju neprodužavanja ove odluke neće imati ekonomsku isplativost rada u BiH, te da će svoju proizvodnju prenijeti u Hrvatsku, jer i oni sami prilikom uvoza u BiH robe koja nema preferencijalni tretman plaćaju carine koje su pet puta veće od carine EU", naglašava Umičević.

On kaže da će neprodužavanjem ove odluke u Fabrici obuće "Bema" 250 radnika ostati bez posla.

"Još jednom molim i apelujem da savjest i odgovornost ljudi koji upravljaju ovom nesretnom zemljom donesu odluku o smanjenju i suspenziji carinskih stopa i da ona bude trajna, jer će u protivnom privreda BiH pretrpjeti ogromnu štetu", rekao je Umičević.

 

Komentari / 0

Ostavite komentar