Фоча: 22 године од највећег страдања Срба

На Никољдан 1992. године припадници такозване Армије РБиХ из Горажда свирепо су убили 56 српских цивила из фочанске Мјесне заједнице Јошаница и запалили 18 јошаничких села.

Република Српска 19.12.2014 | 13:25
Фоча: 22 године од највећег страдања Срба

Тим поводом данас су породице побијених Срба изашле на Градско гробље у Фочи и на мјесно гробље у Јошаници и запалили свијеће.

Преживјели и потомци убијених и данас се присјећају како су их на крсну славу напале бивше комшије муслимани из Горажда.

Напад на 18 српских села Јошанице извели су припадници злогласне Прве дринске бригаде Армије БиХ, под командом официра Заима Имамовића. Највише убијених је из породица Вишњић, Грујичић, Кулић, Стевановић.

Они су за само неколико часова, убили, заклали и спалили 56 мјештана, међу којима је 37 цивила - дјеце, стараца и жена.

Милости нису имали ни према двоипогодишњој Данки Тановић, те брату и сестри десетогодишњем Дражену и дванаестогодишњој Драгани Вишњић.

Преживјели се присјећају да су нападачи убијали све на које су наишли, жене, дјецу, старце, животиње, палили куће. Од већине села практично ништа није остало.

У јошаничком селу Хоџићи обновљено је само неколико кућа, а прије неколико година подигнуто је спомен-обиљежје.

Иако су свједочили о том тешком злочину, у којем су и дјеца и жене били масакрирани, и послије 22 године од највећег страдања фочанских Срба још се чека на судски епилог.

Окружно тужилаштво у Требињу годинама је водило истрагу и упркос бројним свједочењима преживјелих није подигло ниједну оптужницу за овај злочин. Послије дугогодишње истраге предмет је прије двије године прослиједило Тужилаштву БиХ.

Из ове институције раније је саопштено да се води интензивна истрага и да је Јошаница један од приоритета Тужилаштва.

Родбина погинулих и преживјели Јошаничани још једном су поручили да никада неће одустати од борбе за правду, јер је, како истичу, то њихова обавеза и једини пут ка помирењу народа у БиХ.

Годишњица никољданског страдања званично се обиљежава 22. маја, на празник Преноса моштију Светог Николе, када се код споменика у Горњој Јошаници служи помен.

 

 

 

 

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

блбл

19.12.2014 12:48

Сви знамо ста се десавало у Фоци !!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нико_битан

19.12.2014 13:46

Поштовање према свим жртвама проклетог рата, али када ћемо дочекати да се на оваквим мјестима спомену и друге жртве.Нико да преусти преко уста да нам то није требало и нико да спомене да убице не требају да нам буду комсије а које су убијале небитно кога.Жалосно је што се на оваквим мјестима не појаве и они други и трећи и тако обиљежавати и сјетити се несретно стадалих људи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БОЗЕ ПРАВДЕ ЗАСВЕ КОЈИСУ НЕДУЗНИ ИПОСТАДАСЕ ЗБОГ ВЕРЕ ПРАВСЛАВНЕ

19.12.2014 16:22

ПОСТОВАЊЕ СВИМ ЗРТВАМА УОВОМ ГРАДЈАНСКОМ РАТУ .АЛИПОЦИНИОЦЕ ОВОГ ЗЛОЦИНА НАДСРПСКИМ НЕДУЗНИМ НАРОДОМ ДЈЕЦО СТАРИЊЕМ И ЦИВИЛИМА ТРЕБА ПРИВЕСТИ ЗА ЛИЦЕПРАВДЕ .НЕМОЗЕ САМО СРПСКА СТРНА ДА ОДГОВАРА КАОДАЈЕ РАТОВАЛА ПРОТИВ СРБА .НИКАД ОПРОСТИТИ ЗЛОЦИН ИСТРАДАЊЕ ЈЕДНОГ НАРОДА ЗБОГ ВЕРЕ ПРАВОСЛАВНЕ СРПСКЕ СЛАВА СВИМ ЗРТВАМА КОЈИСУ СТРАДАЛИ ЗА ВЕРУ ПРАВОСЛАВНУ .БУДИМО ЉУДИ УВЕРИ ХРИСТОВОЈ . ГОГАХАПСИ СИПА ДАКИ ОНЕСТОСУ СТВАРНО ПОЦИНИЛИ ЗЛОЦИН ИЛИ ОНЕСТОСУ БРАНИЛИ КУЦНЕ ПРАГОВЕ ВЕРЕ ХРИСТОВЕ ПРАВОСЛАВНЕ ГОСПОДО ЗАПИТАЈТЕСЕ КУДАВОДИ ОВАВЛАСТ УПРОПАСТ НИСТАДРУГО НЕМА ПОМИРЕЊА АКОБУДЕМО ТРАЗИЛИ КОЈЕ КРИВ САМОНА ЈЕДНОЈ СТРАНИ СВИЗНАМО ДАСЕ НЕМОГУ ПОМИРИТИ СА сУДБИНОМ ПОВЕЛИСУ РАТ И ИЗГУБИЛИ ИРАТ И ПОЛА БОСНЕ ИСАДАСУ КРИВИ ТИБОРЦИ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ КОЈИСУ ЗАСЛУЗИЛИ ОРДЕЊЕ АНЕ ХАПСЕЊЕ ГОСПОДО СИПА ИТУЗИЛАСТВО ЗАКОГА РАДИТЕ ЗАПИТАЈТЕСЕ И КОВАС ПЛАЦА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре блбл

19.12.2014 19:41

Провокатору,ако знаш објелодани које убио ове жене и дјецу, или мислиш као већина твојих да су се сами поубијали.

ОДГОВОРИТЕ