Foča: 22 godine od najvećeg stradanja Srba

Na Nikoljdan 1992. godine pripadnici takozvane Armije RBiH iz Goražda svirepo su ubili 56 srpskih civila iz fočanske Mjesne zajednice Jošanica i zapalili 18 jošaničkih sela.

  • Vijesti
  • Republika Srpska


Tim povodom danas su porodice pobijenih Srba izašle na Gradsko groblje u Foči i na mjesno groblje u Jošanici i zapalili svijeće.

Preživjeli i potomci ubijenih i danas se prisjećaju kako su ih na krsnu slavu napale bivše komšije muslimani iz Goražda.

Napad na 18 srpskih sela Jošanice izveli su pripadnici zloglasne Prve drinske brigade Armije BiH, pod komandom oficira Zaima Imamovića. Najviše ubijenih je iz porodica Višnjić, Grujičić, Kulić, Stevanović.

Oni su za samo nekoliko časova, ubili, zaklali i spalili 56 mještana, među kojima je 37 civila - djece, staraca i žena.

Milosti nisu imali ni prema dvoipogodišnjoj Danki Tanović, te bratu i sestri desetogodišnjem Draženu i dvanaestogodišnjoj Dragani Višnjić.

Preživjeli se prisjećaju da su napadači ubijali sve na koje su naišli, žene, djecu, starce, životinje, palili kuće. Od većine sela praktično ništa nije ostalo.

U jošaničkom selu Hodžići obnovljeno je samo nekoliko kuća, a prije nekoliko godina podignuto je spomen-obilježje.

Iako su svjedočili o tom teškom zločinu, u kojem su i djeca i žene bili masakrirani, i poslije 22 godine od najvećeg stradanja fočanskih Srba još se čeka na sudski epilog.

Okružno tužilaštvo u Trebinju godinama je vodilo istragu i uprkos brojnim svjedočenjima preživjelih nije podiglo nijednu optužnicu za ovaj zločin. Poslije dugogodišnje istrage predmet je prije dvije godine proslijedilo Tužilaštvu BiH.

Iz ove institucije ranije je saopšteno da se vodi intenzivna istraga i da je Jošanica jedan od prioriteta Tužilaštva.

Rodbina poginulih i preživjeli Jošaničani još jednom su poručili da nikada neće odustati od borbe za pravdu, jer je, kako ističu, to njihova obaveza i jedini put ka pomirenju naroda u BiH.

Godišnjica nikoljdanskog stradanja zvanično se obilježava 22. maja, na praznik Prenosa moštiju Svetog Nikole, kada se kod spomenika u Gornjoj Jošanici služi pomen.

 

 

 

 

KOMENTARI4
POŠALJITE PORUKU

blbl

19.12.2014 13:48

Svi znamo sta se desavalo u Foci !!

Niko_bitan

19.12.2014 14:46

Poštovanje prema svim žrtvama prokletog rata, ali kada ćemo dočekati da se na ovakvim mjestima spomenu i druge žrtve.Niko da preusti preko usta da nam to nije trebalo i niko da spomene da ubice ne trebaju da nam budu komsije a koje su ubijale nebitno koga.Žalosno je što se na ovakvim mjestima ne pojave i oni drugi i treći i tako obilježavati i sjetiti se nesretno stadalih ljudi.

BOZE PRAVDE ZASVE KOJISU NEDUZNI IPOSTADASE ZBOG VERE PRAVSLAVNE

19.12.2014 17:22

POSTOVANJE SVIM ZRTVAMA UOVOM GRADJANSKOM RATU .ALIPOCINIOCE OVOG ZLOCINA NADSRPSKIM NEDUZNIM NARODOM DJECO STARINJEM I CIVILIMA TREBA PRIVESTI ZA LICEPRAVDE .NEMOZE SAMO SRPSKA STRNA DA ODGOVARA KAODAJE RATOVALA PROTIV SRBA .NIKAD OPROSTITI ZLOCIN ISTRADANJE JEDNOG NARODA ZBOG VERE PRAVOSLAVNE SRPSKE SLAVA SVIM ZRTVAMA KOJISU STRADALI ZA VERU PRAVOSLAVNU .BUDIMO LJUDI UVERI HRISTOVOJ . GOGAHAPSI SIPA DAKI ONESTOSU STVARNO POCINILI ZLOCIN ILI ONESTOSU BRANILI KUCNE PRAGOVE VERE HRISTOVE PRAVOSLAVNE GOSPODO ZAPITAJTESE KUDAVODI OVAVLAST UPROPAST NISTADRUGO NEMA POMIRENJA AKOBUDEMO TRAZILI KOJE KRIV SAMONA JEDNOJ STRANI SVIZNAMO DASE NEMOGU POMIRITI SA sUDBINOM POVELISU RAT I IZGUBILI IRAT I POLA BOSNE ISADASU KRIVI TIBORCI REPUBLIKE SRPSKE KOJISU ZASLUZILI ORDENJE ANE HAPSENJE GOSPODO SIPA ITUZILASTVO ZAKOGA RADITE ZAPITAJTESE I KOVAS PLACA.

re blbl

19.12.2014 20:41

Provokatoru,ako znaš objelodani koje ubio ove žene i djecu, ili misliš kao većina tvojih da su se sami poubijali.

Razvoj: NEST

© Đorđe Gajić 2018.
Sva prava zadržana.