Зашто Додик не прозове Зупца, због хапшења Срба?

Хапшења осумњичених за ратне злочине, које је протеклих дана провела Агенција за истраге и заштиту (СИПА), по налогу Тужилаштва БиХ, по свему судећи представљају наставак праксе да се за злочине у протеклом рату углавном хапсе припадници српске војске и полиције, док злочини почињени над Србима и даље остају некажњени.

Босна и Херцеговина 19.12.2014 | 18:40
Зашто Додик не прозове Зупца, због хапшења Срба?

Несхватљиво је да се врше масовна хапшења демобилисаних српских бораца, често на основу врло упитних чињеница о наводном учешћу у ратним злочинима, док истовремено Тужилаштво, наводно, не налази основа за хапшење генерала тзв. Армије БиХ Атифа Дудаковића о чијим звјерствима, између осталог, постоје и видео записи, које је јавност протеклих година могла да види.

Српска радикална странка Републике Српске, не поставља питања да ли сви злочини морају бити кажњени а злочинци без обзира на националну припадност приведени пред лице правде, већ изражава велику забринутост због неспорних чињеница да се у Босни и Херцеговини и даље примјењује тзв. селективна правда која кривицу мјери по националном кључу.

Посебно изражавамо забринутост због начина на који су ових дана на подручју Приједора, Зворника, Угљевика и других општина вршена хапшења демобилисаних српских бораца. Несхватљива је и ничим оправдана брутална примјена силе и хапшење родитеља пред њиховом малољетном дјецом.

Не прихватљиво је свако објашењење због чега је и на који начин, СИПА у раним јутарњим часовима у Власеници ухапсила сто одстотног инвалида Предрага Марјановића који је као припадник Специјалне полиције Републике Српске у рату изгубио вид.

Увјерени смо да оваква селективна и брутална злоупотреба института правде неће, као што није ни до сада, допринијети јачњу мира и повјерења међу грађанима Републике Српске и Босне и Херцеговине. Напротив, на овај начин се још више продубљује неповјерење грађана, нарочито српског народа у Суд и Тужилаштво и друге институције Босне и Херцеговине.

Не можемо међутим и да не изразимо наше дубоко згражавање над лицемјерјем Милорада Додика и политичке опције коју предстваља. То лицемјерје се покушава сакрити јавном осудом најновијиххапшења демобилисаних српских бораца.

Додик и његова режимска служинчад не могу сакрити чињеницу да Сипом која проводи хашења руководи кадар СНСД-а Горан Зубац, а да је , што је још већа срамота, Полиција Републике Српске асистирала у свим акцијама хапшења осумњичених за ратне злочине.

Зашто Додик, умјесто што декларативно осуђује хапшења, не нареди Полицији, коју је протеклих година претворио у своју партијску и приватну гарду, да не учествује у тим акцијама.

Могао би бар истакнутог члана СНСД-а Горана Зупца да позове и пита га како то да је СИПА тако ефикасна у хапшењу Срба осумњичених за наводне ратне злочине, док су јој у обрачуну са организованим криминалом руке чврсто везане.

Не треба заборавити и то, да су Суд и Тужилаштво Босне и Херцеговине успостављни уз политички пристанак Милорада Додика и СНСД-а, чији су представници у Парламенту БиХ гласали за оснивање ових правосудних институција. На тај начин је једна од најважнијих надлежности Републике Српске пренесена на ниво Босне и Херцеговине.

Истовремено док је Додик јавно говорио да тражи укидање суда и Тужилаштва Босне и Херцеговине, његов страначки колега Никола Шпирић је као министар финансија у Сарајеву проналазио додатна средства за финансирање тих институција.

Посебно је симптоматично да, СИПА на челу са СНСД-овцем Гораном Зупцем ова хапшења српских бораца, уз бруталну и ничим оправдану примјену силе, проводи у тренутку смјене власти на нивоу БиХ, када је потпуно јасно да су Додиковом директору СИПА-е одбројани посљендни дани на тој функцији. Питамо се покушавали то Зубац, пред неким, оставити „добар утисак" или се искупити за неке друге радње које му се стављају на терет у судском поступку који се против њега води у Сарајеву.


Информативна служба СРС РС

Коментари / 37

Оставите коментар
Name

ту сам још увијек

19.12.2014 11:33

Избори су покрадени, односно намјештени од стране оног коме оваква ситуација одговара.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вулин

19.12.2014 11:35

Иза свега стоји Додик који на овај нацин покусава да скрене пазњу са криминала и корупције. Лисац је то.

ОДГОВОРИТЕ
Name

бањалука

19.12.2014 11:35

Па то је Леми одобрио , ви хапсите Србе ми крадемо и без процесирања за криминал. Вук сит овце на броју. Јадно и залосно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милос

19.12.2014 11:39

Зато сто Додику одговара хапсење Срба јер треба да СИПУ представи као антисрпску јер када сутра иста под управом СЗП поцне отварати криминал то це бити престављено као антисрпски цин.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бибер

19.12.2014 11:45

СИПА није Додикова, а Зубац ради по налогу Тужилаштва.

ОДГОВОРИТЕ
Name

цццц

19.12.2014 11:52

Сви злочинци морају да одговарају... било које националности

ОДГОВОРИТЕ
Name

за Бибера

19.12.2014 12:04

ите како је СИПА тренутно додикова, први цовјек је његов цовјек, ова хапсења је управо Додик и покрено, докази це стици само треба времена јос мало.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Максимович

19.12.2014 12:05

Не требају му више борци прошли су избори,четири године су дуге. Осиромаши па владај.

ОДГОВОРИТЕ
Name

правда

19.12.2014 12:10

Народе ,нека хапсе и осудјују сваког ко је крив па макар да се ради о мом оцу.Многи који це ово процитати знају али неце да казу.Од суда се мозес сакрити ал од Бога не..

ОДГОВОРИТЕ
Name

лол

19.12.2014 12:11

Милоше,свака цаст за коментар !!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

БОРАЦ

19.12.2014 12:17

Ма брига БАЈУ за БОРЦЕ.он се није борио,Јесте снадбево нас са цигарете-гориво,итд.УСТАЈМО БРАЦО.ДОДА У ФОЦУ,ДОК НИЈЕ СВЕ ПОКРО

ОДГОВОРИТЕ
Name

МИЛОШ

19.12.2014 12:18

Ре Милош:То питање је за све политичаре у СРПСКОЈ.СИПА је Државна институција,а ДОДИК је ентитески председник,па је по мени требао да реагује ИВАНИЋ.Па барем данас није једнопартијски систем.Индикативно је да сви шуте.ДОКЛЕ???????

ОДГОВОРИТЕ
Name

драгиса

19.12.2014 12:26

Па сипа ради по налогу тужилаштва и они извршавају што им тужилаштво проследи... Прво се требате мало едуковати па онда писати коментаре...

ОДГОВОРИТЕ
Name

реално

19.12.2014 13:04

Боли милета нека ствар за било кога. Њему је само циљ красти и скренути пажњу са себе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Српски радикал

19.12.2014 13:41

Свака част Михајлици. Види се ко су једини искрени црпски радикали у Републици Српској.

ОДГОВОРИТЕ
Name

брбрбр

19.12.2014 14:10

Сад це се баја појавити са прицом да федерација зели да укине Републику Српску и да је једино он мозе да сацува. Убрзо це федерација тразити незавосност тј.одвајање од Српске.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зока

19.12.2014 14:20

Једва цекам да додје кадар СзП на руководецо место сипе па да видимо кога и како ће хапсити. Запамтите Дудаковиц и компанија слична њему је још увек на слободи. Онда када похапсе босњацке крупне рибе капа им доле а дотад ово је све млацење празне сламе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Симо

19.12.2014 14:27

Никога нетреба постедити ако је изврсио ратни злоцин! Али треба бити праведан за све народе а не да једни злоцинци попут Атифа Дудаковица и дан данас уз стотине видео снимака његових злоцина слободно сета БиХ. Нема узајамног постовања док се неподју сви хапсити и казњавати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Крајишник

19.12.2014 14:39

Радикали, свака част. Овај преварант мисли да још може обмањивати јавност. Може, али само папке.

ОДГОВОРИТЕ
Name

адолф

19.12.2014 14:46

Није проблем хапсење али ако суд не осуди тузиластво мора платит остету ухапсеном или дрзава ма ко то бијо

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре.БОРАЦ

19.12.2014 14:50

СЈЕДИ НЕ УСТАЈ САД КАД НИСИ УСТО КАД ТРЕБА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Изврнута логика

19.12.2014 15:00

Засто би Додик икога позивао ако су ти људи цинили злоцине онда морају одговарат а да би се то урадило прво иду предистразне радње које су дале довољно индиција за хапсење.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лија

19.12.2014 15:10

Не желим да будем у улози браниоца директора СИПА-е, али морам објаснити већини комантатора да је улога СИПА-е као полицијске агенције на нивоу БиХ, да буде ''сервис'' Тужилаштву БиХ. Наредбе за лишење слободе лица осумљичених за кривична дјела из надлежности Тужилаштва БиХ долазе од ове институцијае. СИПА само извршава те наредбе.Друго је питање које се може с правом упутити Тужилаштву БиХ, због чега се процесуирају приоритетно само предмети гдје су осумљичена лица Срби.По мом мишљењу постоји '' уиграна шема'' у којој су сви од главног до поступајућих тужилаца, по којој се процесуирањем Срба ствара и одржава утисак да су само они у највећем проценту вршили кривична дјела ратног злочина.То се користи у политичке сврхе за притиске на руководство Републике Српске, када је то потребно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БЛ

19.12.2014 15:30

Само једна ствар да се зна СИПА је потрцко Тузиластва тако да онај Целави нема никакве надлезности.Тузиластво треба да уведе у ред онај Мали Целави из ВАТС Али он хе способан Само за кафане.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Погледај свој дом андјеле

19.12.2014 16:17

Ови радикали нису нормални као сто није ни онај лудак Сесељ који заваљује Србију и цитав регион беспотребно. Кретени. А једино сто им је позитивно и због цега их народ "подрзава" то је борба против криминалца Додика, али сто се тице хуманистицке стране то је отпад историјски.

ОДГОВОРИТЕ
Name

драган каталина

19.12.2014 17:22

КАДА ЈЕ МИЛУ БИЛО БРИГА ЗА БОРЦЕ, ОН СЕ САДА СВЕТИ БОРЦИМА. БОРЦИ СУ НА ИВИЦИ СТРПЉЕЊА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

јоја пд

19.12.2014 18:10

Свака Част једини сте проговорили на ову тему.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борац

19.12.2014 19:03

Најсрамније је што има и борца који су се продали овим дезертрима и сада гласају за њих. Полиција хапси полицајца који је вид изгубио у рату. Брука!

ОДГОВОРИТЕ
Name

приједор

19.12.2014 23:50

УСТАЈТЕ НА НОГЕ ЛАГАНЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Добромисљеник

20.12.2014 08:27

Додик је крив за све ово што се хапсе демобилисани српски борци. Иза овога нешто се крије али једног дана чуће се. Додиково лицемјерно понашање, опхођење у јавности је за сваку осуду, не за критику. Живјеће и овај напаћени народ!

ОДГОВОРИТЕ
Name

зорић

20.12.2014 13:54

СНСД, СП и ДНС рганизоваће демонстрације оног трена када СИПА почне да хипси банду у РС због криминала. Све до тада њих заболе она ствар за српске борце. Ових дана су продали српску земљу тој истој СИПИ која се књижи на БиХ. Зар то није пренос надлежности? Издаја браћо

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре ЗОРИЋ

20.12.2014 14:16

Зар је у СРПСКОЈ само 3 партије???

ОДГОВОРИТЕ
Name

реалан цовјек

20.12.2014 15:26

Па људи какве везе има Сипа са свим овим они су само изврсили наредјење,е тако је господо моја неко наредио и да се убије тих 69 људи,локањци казу и теоцани су први убили неког цовјека који се врацао са линије,па локањци лако вам је сазнат ко је тај цовјек па тузите га нека и он одговара па макар мој отац био а ови ухапсени ако нису криви онда сигурно знају ко је крив.

ОДГОВОРИТЕ
Name

МИЛОШ

20.12.2014 18:10

Ре Милош: А какав ти је коментар на хапшење (са смртним последицама), упадање у Парохијски дом,премлачивање свештених лица. Коме је онда одговарало хапшење?Мало нас је погинуло,мало нас је инвалида?

ОДГОВОРИТЕ
Name

МИЛОШ

20.12.2014 19:42

Зашто се не јавља СДС или БОСИЋ по овом питању.Зар није СДС са нама борцима стварао СРПСКУ??

ОДГОВОРИТЕ
Name

СДС -српски РАДИКАЛИ републике СРПСКЕ и ссд:

21.12.2014 12:13

ДОДИК НЕЦЕНИ ПРОЗВАТИ ЗУПЦА ЗАТОСТОЈЕ И ОРГАНИЗОВАО СА СУДОМ БИХ:КОГА ТРЕБА ПОД ХИТНО РАСПУСТИТ ЈЕР НЕРАДИ ОБЈЕКТИВНО РАДИ ПОНАРЕДЈЕНУ ДОДИКА И СИПЕ САМОПРОТИВ СРБА И РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ :ДАБИ ОСЛСБИЛИ РЕПУБЛИКУ СРПСКУ И УВЕЛИ УНИТАРИЗАЦИЈУ ТОРАДИ ДОДИК ЈЕРНЕМАВИСЕ СТА ПЛАЦКАТИ АНЕМОЗЕ ВИСЕ НИЗАДУЗИВАТ :ТОЈЕ ТАЈ ПРОБЛЕМ ЗА МИЛОРАДА ДОДИКА ВИДЕЦЕТЕ СТАЦЕ ДА УРАДИ:ПЛАНОВЕ ИМА ИЗ АМЕРИКЕ КОЈИ КРОЈЕ ЊЕГОВИ ТАЈКУНИ :ТОСУТЕ РЕФОРМЕ КОЈИМА ТРЕБА ОКРИВИТИ СРБЕ И ДОВЕСТИ РЕПУБЛИКУ СРПСКУ У НЕСИГУРАН ПОЛОЗАЈ :ТРБА СЗП ОРГАНИЗОВАТИ РЕФЕРЕНДУМ И СКИНУТ И ДОДИКА И ЦВИЈАНОВИЦКУ КОЈИ ОЦИТО РАДЕ ПРОТИВ И РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ ИЊЕНОГ ОПСТАНКА :САМО ТРЕБА РЕФЕРЕНДУМ ИПРОГЛАСИТИ САМОСТАЛНОСТ СРБИЈА И РУСИЈА ТРЕБА ДА ПРИЗНАЈУ НЕЗАВИСНОСТ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ И ПРИПАЈАЊЕ СРБИЈИ:ОВАКОСЕ ВИСЕ НЕМОЗЕ СА ДОДИКОМ И ТУЗИЛАСТВОМ НАНИВОУ БиХ БРАЦО ДОСТАЈЕ РЕПУБЛИКАЈЕ ПУНОЛЕТНА ИСАДА ЗРЕЛАЗА САМОСТАЛНОС БЕЗ УЦЕНА ТУЗИЛАСТВА И СИПЕ КОЈАРАДИ ЗА УНУТРАСЊЕ ПЛАЦЕНИКЕ ЗАПАДА И АМЕРИКЕ :БОЗЕ ПРАВДЕ И СРПСКОЈ САМОСТАÖНОСТ ПОВОЉИ ГРАДЈАНА КОЈИСУ ДЕВЕДЕСЕТ ПЕТ ПОСТО ЗА ОСАМОСТАЛЕЊЕ И ПРИПАЈАЊЕМ МАЈКИ СРБИЈИ :СРЕЦНО И РЕФЕРЕНДУМ ОСТАВИТИ СИПУНЕКА ДАЉЕ РАДИ ЗА ДОМАЦЕ ИЗДАЈНИКЕ КОЈИЦЕ ОТИЦИ У ТРЕЦИКАНТОН СА МИЛОРАДОМ ДОДИКОМ ИЊЕГОВИМ ДУГОГОДИСЊИМ ПАРТНЕРОМ ПРОТИВ СРБА И РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ ОДИЛИКОВАНИМ ДРАГАНОМ ЦОВИЦЕМ И ХДЗ-ОМКОЈИ РАДЕСА ДОДИКОМ ПРОТИВ Р:СРПСКЕ ВИДЕЦЕТЕ ГОСПОДО ЗАКОГАСТЕ ДАЛИ ГЛАС БИРАЛИСТЕ САДА ГЛЕДАЈТЕ КОВАМ ВОДИ РЕПУБЛИКУ СРПСКУ ИУ КОМ ПРАВЦУ:СРЕЦНО БРАЦО ЦУВАЈТЕСЕ СИПЕ ТУЗИЛАСТВА И ДОМАЦИХ ИЗДАЈНИКА:БОЗЕ ПРАВДЕИЗЛАТНЕ СЛОБОДЕ ДАСЕ СРБИ БАГРЕ ОСЛОБОДЕ:СДС-СРС И ВЕЛИКА СРБИЈА ИБРАТСКА РУСИЈА ЗИВЕО ВОЈВОДА КОЈИЈЕ СТИГАО У ЗАДЊИ ЦАС ЗА СПАС И СРБИЈЕ И РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ :ССССР-ЦЦЦЦ:

ОДГОВОРИТЕ
Name

љубицица

21.12.2014 17:44

немојте заборавити да је сипа хапсила и посланика СДА па је исти по налогу тужилаштва бих пуштен а предмет просљеђен на тужилаштво зе-до кантона које се огласило да нема елемената кривичног дјела, а пронађено 300 ракета, значи да није до сипе него до тужилаштва бих.

ОДГОВОРИТЕ