Крај великог Шахтјора?! Штета!

Где ће каријеру наставити Луиз Адријано, Даглас Коста, Алекс Теишеира, Бернард, Таисон, Фред...

Фудбал 19.12.2014 | 08:40
Крај великог Шахтјора?! Штета!

Рат и политичка криза у Украјини изгледа да ће однети прву велику фудбалску жртву - Шахтјор из Доњецка! Најозбиљнији и најуспешнији клуб Источне Европе у претходних петнаестак година пуца по шавовима.

Захваљујући стотинама уложених милиона евра од стране пребогатог газде Рината Ахметова, Шахтјор је постао признато и цењено име у врхунском европском фудбалу. Клуб из Доњецка је напредовао крупним корацима и правио пробоје у еврокуповима. Освојили су УЕФА Куп, били редовни ученици Лиге шампиона, стизали су и до четвртфинала елитног такмичења, буџет је био све већи, играчки кадар све јачи, саграђана је и велелепна Донбас Арена вредна 400 милиона долара...

А, онда је почео рат!

Ахметов је подржао опозиционе снаге иако је проруска опција на истоку Украјине где припада и Доњецк имала већину. Шахтјор је морао да се сели из свог града, пошто су у Доњецку завладале крваве борбе. Прелепа Донбас Арена је неколико пута гранатирана и озбиљно оштећена.

Ахметов је побегао у Кијев где се преселила и комплетна клупска администрација, док је екипа пребачена у Љвов где је на стадиону Карпата тренирала и играла утакмице.

Пошто се не назире крај кризе у источном региону којем припада и Доњецк, Ахметов трпи огромне финансијске губитке и Шахтјор више неће моћи да рачуна на његову подршку као до сада.

Како је данас ексклузивно октрио немачки Кикер, руководство клуба је дало одрешене руке страним фудбалерима, пре свега Бразилцима да напусте клуб у јануару ако стигне адекватна понуда. У преводу, Шахтјор неће много зацепити цене обештећења што је позив за најбогатији европске клубове да крену у лов на ведете Рудара.

У овом тренутку Шахтјор има 13 бразилских фудбалера у саставу. Најзвучнија имена су Луиз Адријано (први стрелац Лиге шампиона), затим Даглас Коста, Алекс Теишеира, Бернард, Фред, Фернандо, Таисон, Велингтон Нем, Исмаили, Марлос, Илсињо, Азеведо и Дентињо.

Још прошлог лета је Монако нудио 60 милиона евра за Луиза Адријана и Дагласа Косту, али је Ахметов тада одбио понуду. На радару највећих европских клубова су и Тешеира и Бернард. Проблеме да пронађу добар клуб не би требало да имају ни везисти Фред и Фернандо који у биографији имају уписане мечеве у репрезентацији Бразила. Таисон, момак топовског ударца би такође требало да буде међу атрактивнијим фудбалерима зимске фудбалске пијаце. Илсињо и Дентињо би могли да се врате у домовину, а резервисти Азеведо, Велингтон Нем, Марлос и Исмаили не спадају у категорији врхунских појачања и вероватно ће имати скромније понуде од остатка бразилске колоније.

Шахтјор има дугу традицију сјајних бразилских фудбалера, пошто су дрес овог клуба носили Елано, Жадсон, Брандао, Фернандињо, Вилијан... Многи ривали нису успевали да прекину фудбалску самбу у наранџасто-црним дресовима, али рат и политика ће изгледа успети.

Иначе, једини странац поред 13 Бразилаца у Шахтјору је капитен и легенда клуба, Даријо Срна.

Коментари / 0

Оставите коментар