ЕУ: Гојазност радника - инвалидитет

Суд правде ЕУ одлучио је данас да гојазни људи могу бити сматрани за особе са инвалидитетом, што значи да су заштићени законом о забрани дискримнације на радном мјесту.

Свијет 18.12.2014 | 14:05
ЕУ: Гојазност радника - инвалидитет

Одлука је донесена послије захтјева за разматрање који је упутио суд из Данске, који тренутно разматра жалбу Карстена Калтофта. Он се пожалио на локалне власти због незаконитог отпуштања.

Калтофт, чија тежина никада није била мања од 160 килограма док је био запослен, тврди да је његова гојазност један од разлога због којих је изгубио посао и да је то незаконита дискриминација. Локални савјет у Данској одбацио је те оптужбе.

Суд ЕУ са сједиштем у Луксембургу закључио је да закон о раду ЕУ не забрањује конкретно дискриминацију по основу гојазности и да закон не треба проширивати да би обухватио ту ситуацију.

Ипак, суд је саопштио да, уколико гојазност радника отежава "пуно и ефикасно учешће особе у професионалном животу под једнаким условима са осталим радницима", то треба сматрати за инвалидитет.

Овакав закључак за посљедицу има примјену закона о забрани дискриминације.

Према подацима Свјетске здравствене организације из 2008. године, око 23 одсто жена у Европи и 20 одсто мушкараца су гојазни.

Коментари / 0

Оставите коментар