EU: Gojaznost radnika - invaliditet

Sud pravde EU odlučio je danas da gojazni ljudi mogu biti smatrani za osobe sa invaliditetom, što znači da su zaštićeni zakonom o zabrani diskrimnacije na radnom mjestu.

Svijet 18.12.2014 | 14:05
EU: Gojaznost radnika - invaliditet

Odluka je donesena poslije zahtjeva za razmatranje koji je uputio sud iz Danske, koji trenutno razmatra žalbu Karstena Kaltofta. On se požalio na lokalne vlasti zbog nezakonitog otpuštanja.

Kaltoft, čija težina nikada nije bila manja od 160 kilograma dok je bio zaposlen, tvrdi da je njegova gojaznost jedan od razloga zbog kojih je izgubio posao i da je to nezakonita diskriminacija. Lokalni savjet u Danskoj odbacio je te optužbe.

Sud EU sa sjedištem u Luksemburgu zaključio je da zakon o radu EU ne zabranjuje konkretno diskriminaciju po osnovu gojaznosti i da zakon ne treba proširivati da bi obuhvatio tu situaciju.

Ipak, sud je saopštio da, ukoliko gojaznost radnika otežava "puno i efikasno učešće osobe u profesionalnom životu pod jednakim uslovima sa ostalim radnicima", to treba smatrati za invaliditet.

Ovakav zaključak za posljedicu ima primjenu zakona o zabrani diskriminacije.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije iz 2008. godine, oko 23 odsto žena u Evropi i 20 odsto muškaraca su gojazni.

Komentari / 0

Ostavite komentar