Бијељина: Слаба легализација објеката

Од укупно 7.000 бесправно изграђених објеката на подручју града Бијељина, за њихову легализацију до данас је поднесено тек нешто више од 1.200 захтјева, речено је Срни у градском Одјељењу за просторно уређење и урбанизам.

Република Српска 18.12.2014 | 14:22
Бијељина: Слаба легализација објеката

Шефа Одсјека за легализацију Душан Савић рекао је Срни да грађани треба да поднесу захтјев за легализацију објеката до маја 2015. године, када истиче рок за подношење захтјева под посебним условима, како би остварили право на бројне олакшице које предвиђа нови закон о уређењу простора и грађењу.

Савић је истакао да су овим законом обухваћени индивидуално–стамбени, али и други објекти који су започети, реконструисани или изграђени до момента ступања на снагу овог закона.

Савић каже да је овај закон предвидио олакшице, посебно када је ријеч о индивидуално-стамбеним објектима до 400 метара квадратних, а умањења накнаде за легализацију иду чак и до 85 одсто.

"Ова умањења се обрачунавају незапосленим лицима која немају друге непокретности, избјеглим и расељеним лицима, а постоје и оне категорије становника које не плаћају легализацију као што су борачке категорије", каже Савић.

Он подсјећа да је прва фаза поступка - подношење захтјева за легализацију бесплатна.

У Одјељењу за просторно уређење и урбанизам кажу да је веома важно и да пољопривредници уђу у поступак легализације економских објеката и објеката за узгој стоке, како би могли остварити подстицаје од Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске.

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

легални из б.луке

18.12.2014 15:19

Имам приједлог за дрзаву да све нелегалне објекте легализује без икаквих троскова за градјане. То це им бити најбезболнији нацин за све.

ОДГОВОРИТЕ
Name

родјо

18.12.2014 16:06

Немозе се опорезовати нелегализована имовина.Знаци нема ниста од порезс на зграде.

ОДГОВОРИТЕ
Name

НН

18.12.2014 21:43

Нека опстински инспектори за изградњу плате легализацију, јер су они дозволили нелегалну изградњу, у једној згради људи су купили станове са свим дозволама на 4 спрата, знаци савјесни купци. Зграда је била планирана 4 спрата, изводјац направио јос два и нико није обуставио изградњу, нигдје инспектора да поднесу пријаву. Кад је заврсена сад нелегална комплет зграда. Није ту купац ниста крив.

ОДГОВОРИТЕ