Bijeljina: Slaba legalizacija objekata

Od ukupno 7.000 bespravno izgrađenih objekata na području grada Bijeljina, za njihovu legalizaciju do danas je podneseno tek nešto više od 1.200 zahtjeva, rečeno je Srni u gradskom Odjeljenju za prostorno uređenje i urbanizam.

Republika Srpska 18.12.2014 | 14:22
Bijeljina: Slaba legalizacija objekata

Šefa Odsjeka za legalizaciju Dušan Savić rekao je Srni da građani treba da podnesu zahtjev za legalizaciju objekata do maja 2015. godine, kada ističe rok za podnošenje zahtjeva pod posebnim uslovima, kako bi ostvarili pravo na brojne olakšice koje predviđa novi zakon o uređenju prostora i građenju.

Savić je istakao da su ovim zakonom obuhvaćeni individualno–stambeni, ali i drugi objekti koji su započeti, rekonstruisani ili izgrađeni do momenta stupanja na snagu ovog zakona.

Savić kaže da je ovaj zakon predvidio olakšice, posebno kada je riječ o individualno-stambenim objektima do 400 metara kvadratnih, a umanjenja naknade za legalizaciju idu čak i do 85 odsto.

"Ova umanjenja se obračunavaju nezaposlenim licima koja nemaju druge nepokretnosti, izbjeglim i raseljenim licima, a postoje i one kategorije stanovnika koje ne plaćaju legalizaciju kao što su boračke kategorije", kaže Savić.

On podsjeća da je prva faza postupka - podnošenje zahtjeva za legalizaciju besplatna.

U Odjeljenju za prostorno uređenje i urbanizam kažu da je veoma važno i da poljoprivrednici uđu u postupak legalizacije ekonomskih objekata i objekata za uzgoj stoke, kako bi mogli ostvariti podsticaje od Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske.

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

legalni iz b.luke

18.12.2014 16:19

Imam prijedlog za drzavu da sve nelegalne objekte legalizuje bez ikakvih troskova za gradjane. To ce im biti najbezbolniji nacin za sve.

ODGOVORITE
Name

rodjo

18.12.2014 17:06

Nemoze se oporezovati nelegalizovana imovina.Znaci nema nista od porezs na zgrade.

ODGOVORITE
Name

NN

18.12.2014 22:43

Neka opstinski inspektori za izgradnju plate legalizaciju, jer su oni dozvolili nelegalnu izgradnju, u jednoj zgradi ljudi su kupili stanove sa svim dozvolama na 4 sprata, znaci savjesni kupci. Zgrada je bila planirana 4 sprata, izvodjac napravio jos dva i niko nije obustavio izgradnju, nigdje inspektora da podnesu prijavu. Kad je zavrsena sad nelegalna komplet zgrada. Nije tu kupac nista kriv.

ODGOVORITE