Вучић и Ли отворили Пупинов мост

Премијери Србије и Кине Александар Вучић и Ли Кећијанг, као и градоначелник Београда Синиша Мали свечано су данас отворили Пупинов мост који повезује Земун и Борчу на Дунаву, заједно са приступним саобраћајницама дугим 10 километара.

Србија 18.12.2014 | 12:21
Вучић и Ли отворили Пупинов мост

Двојица премијера су отворили мост у присуству многобројних грађана и званичника

Већ одомаћеног назива "Кинески", мост преко Дунава који је добио име познатом српском научнику Михајлу Пупину, градила је као главни извођач кинеска компанија "Чајна роуд анд бриџ корпорејшен", а део је Северне магистралне тангенте која ће повезати Коридор 10 са Зрењанинским путем и изместити теретни саобраћај из центра града.

Радови на мосту Земун-Борча почели су крајем октобра 2011. године. Нови мост је дугачак 1.507 метара, широк 29,1 метара и висок 22,8 метара. Главни распон моста је дуг 362 метра.

Мост има укупно шест саобраћајних трака и пешачко-бициклистичке стазе са обе стране моста.

Београд је након 79 година, када је отворен Панчевачки мост, добио други мост на Дунаву.

За саобраћај су отворене приступне саобраћајнице од тзв "Лакат кривине" у Земуна до Зрењанинског пута, заједно са Зрењанинском петљом.

Приступне саобраћајнице ће укупно бити дуге 21,6 километара и део од Зрењанинског пута до Панчевачког пута биће завршен у септембру 2015. Тај мост ће бити веза са путним Коридорима 10 и 11.

Отварањем Пупиновог моста пут од Земуна до Борче скраћен је за готово 30 километара.

Укупна вредност моста са приступним саобраћајницама је око 260 милиона долара, а од тог износа 85 одсто кредитира кинеска Ексим банка, док преосталих 15 одсто обезбеђују држава Србија и Град Београд.

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

марко

18.12.2014 11:33

Пријатељ је онај ко гради мостове а не онај ко их руси зато нека је са срецом први кинески мост у Србији први у Европи.

ОДГОВОРИТЕ