Vučić i Li otvorili Pupinov most

Premijeri Srbije i Kine Aleksandar Vučić i Li Kećijang, kao i gradonačelnik Beograda Siniša Mali svečano su danas otvorili Pupinov most koji povezuje Zemun i Borču na Dunavu, zajedno sa pristupnim saobraćajnicama dugim 10 kilometara.

Srbija 18.12.2014 | 12:21
Vučić i Li otvorili Pupinov most

Dvojica premijera su otvorili most u prisustvu mnogobrojnih građana i zvaničnika

Već odomaćenog naziva "Kineski", most preko Dunava koji je dobio ime poznatom srpskom naučniku Mihajlu Pupinu, gradila je kao glavni izvođač kineska kompanija "Čajna roud and bridž korporejšen", a deo je Severne magistralne tangente koja će povezati Koridor 10 sa Zrenjaninskim putem i izmestiti teretni saobraćaj iz centra grada.

Radovi na mostu Zemun-Borča počeli su krajem oktobra 2011. godine. Novi most je dugačak 1.507 metara, širok 29,1 metara i visok 22,8 metara. Glavni raspon mosta je dug 362 metra.

Most ima ukupno šest saobraćajnih traka i pešačko-biciklističke staze sa obe strane mosta.

Beograd je nakon 79 godina, kada je otvoren Pančevački most, dobio drugi most na Dunavu.

Za saobraćaj su otvorene pristupne saobraćajnice od tzv "Lakat krivine" u Zemuna do Zrenjaninskog puta, zajedno sa Zrenjaninskom petljom.

Pristupne saobraćajnice će ukupno biti duge 21,6 kilometara i deo od Zrenjaninskog puta do Pančevačkog puta biće završen u septembru 2015. Taj most će biti veza sa putnim Koridorima 10 i 11.

Otvaranjem Pupinovog mosta put od Zemuna do Borče skraćen je za gotovo 30 kilometara.

Ukupna vrednost mosta sa pristupnim saobraćajnicama je oko 260 miliona dolara, a od tog iznosa 85 odsto kreditira kineska Eksim banka, dok preostalih 15 odsto obezbeđuju država Srbija i Grad Beograd.

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

marko

18.12.2014 12:33

Prijatelj je onaj ko gradi mostove a ne onaj ko ih rusi zato neka je sa srecom prvi kineski most u Srbiji prvi u Evropi.

ODGOVORITE