Рубља пада а Руси купују стране дворце

Руски тајкуни предњаче у надметању богаташа који желе преузети италијанске дворце од тврдокорних аристократа.

Свијет 18.12.2014 | 11:35
Рубља пада а Руси купују стране дворце

Широм Италије продаје се 70 двораца и палата, од којих су многе генерацијама у приватном власништву тамошњих породица, док племство продаје скупоцјене слике како би платило рачуне.

Према информацијама агенције за некретнине Лионард Луxурy из Фиорентине, италијански племићи траже изузетно богате стране купце, а 80 посто заинтересованих су Руси.

Посљедњи је у руке странаца пао Цастелло ди Таволесе, дворац који је припадао породици Фарината дегли Уберти, а продат је за цијену између 10 и 20 милиона евра.

Док руска валута рубља трпи снажан пад, а у тој земљи влада паника због цијена које се више пута дневно мијењају, многи богаташи улажу милионе у друге земље. Посебно су им привлачне аристократске грађевине у Италији, а како каже агент Арианна Гиованини за италијаснке медије, истраживања су показала да већина клијената заинтересованих за историјске домове и луксузне виле стиже из источне Европе, првенствено из Русије и Турске.

У октобру је један Рус за шест милиона евра купио најгламурознију вилу на тосканској обали да би је претворио у хотел. Вилла Годилонда претходно је била у власништву породице Булгари, познате по накиту.

Ипак, цијела ова "инвазија" руског новца на јужне дијелове Италије није увијек пролазила глатко. Бројне су приче о Русима као расипницима чије се понашање коси са сензибилитетом локалног становништва. Због тога су власти у одмаралишту Форте деи Марми, гдје традиционално љетује средња класа италијанског друштва, 2010. године морале резервисати земљиште са погледом на море на којем ће нове домове градити искључиво локални купци или дугогодишњи становници.

Ипак, криза у италијанској економији и финансијски проблеми повећани новим порезима на имовину приморали су многе да промијене мишљење.

Агент за некретнине Димитри Цорти предвиђа да ће се и руски олигарси морати припазити јер, тврди он, клијенти будућности долазе из Азије, првенствено из Кине и Хонг Конга.

"Деведесет посто клијената за некретнине ове врсте представљају странци који не траже само луксузне куће, већ остварење сна", поручује Цорти.

Извор: Клиx.ба

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

ПАТРИОТА

18.12.2014 11:59

Оче се може се

ОДГОВОРИТЕ
Name

xxxxx

18.12.2014 13:33

Руси наса браца.

ОДГОВОРИТЕ