Rublja pada a Rusi kupuju strane dvorce

Ruski tajkuni prednjače u nadmetanju bogataša koji žele preuzeti italijanske dvorce od tvrdokornih aristokrata.

Svijet 18.12.2014 | 11:35
Rublja pada a Rusi kupuju strane dvorce

Širom Italije prodaje se 70 dvoraca i palata, od kojih su mnoge generacijama u privatnom vlasništvu tamošnjih porodica, dok plemstvo prodaje skupocjene slike kako bi platilo račune.

Prema informacijama agencije za nekretnine Lionard Luxury iz Fiorentine, italijanski plemići traže izuzetno bogate strane kupce, a 80 posto zainteresovanih su Rusi.

Posljednji je u ruke stranaca pao Castello di Tavolese, dvorac koji je pripadao porodici Farinata degli Uberti, a prodat je za cijenu između 10 i 20 miliona evra.

Dok ruska valuta rublja trpi snažan pad, a u toj zemlji vlada panika zbog cijena koje se više puta dnevno mijenjaju, mnogi bogataši ulažu milione u druge zemlje. Posebno su im privlačne aristokratske građevine u Italiji, a kako kaže agent Arianna Giovanini za italijasnke medije, istraživanja su pokazala da većina klijenata zainteresovanih za istorijske domove i luksuzne vile stiže iz istočne Evrope, prvenstveno iz Rusije i Turske.

U oktobru je jedan Rus za šest miliona evra kupio najglamurozniju vilu na toskanskoj obali da bi je pretvorio u hotel. Villa Godilonda prethodno je bila u vlasništvu porodice Bulgari, poznate po nakitu.

Ipak, cijela ova "invazija" ruskog novca na južne dijelove Italije nije uvijek prolazila glatko. Brojne su priče o Rusima kao rasipnicima čije se ponašanje kosi sa senzibilitetom lokalnog stanovništva. Zbog toga su vlasti u odmaralištu Forte dei Marmi, gdje tradicionalno ljetuje srednja klasa italijanskog društva, 2010. godine morale rezervisati zemljište sa pogledom na more na kojem će nove domove graditi isključivo lokalni kupci ili dugogodišnji stanovnici.

Ipak, kriza u italijanskoj ekonomiji i finansijski problemi povećani novim porezima na imovinu primorali su mnoge da promijene mišljenje.

Agent za nekretnine Dimitri Corti predviđa da će se i ruski oligarsi morati pripaziti jer, tvrdi on, klijenti budućnosti dolaze iz Azije, prvenstveno iz Kine i Hong Konga.

"Devedeset posto klijenata za nekretnine ove vrste predstavljaju stranci koji ne traže samo luksuzne kuće, već ostvarenje sna", poručuje Corti.

Izvor: Klix.ba

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

PATRIOTA

18.12.2014 11:59

Oče se može se

ODGOVORITE
Name

xxxxx

18.12.2014 13:33

Rusi nasa braca.

ODGOVORITE