Почиње суђење Оливеру Ивановићу

Оптужница против лидера СДП Оливера Ивановића и још четворице Срба биће прочитана данас на првом рочишту у суду у северној Косовској Митровици.

Србија 18.12.2014 | 07:10
Почиње суђење Оливеру Ивановићу

Тиме ће се стећи услови да главни претрес у овом предмету почне, рекао је адвокат Небојша Влајић и додао да је судски процес заказан за последњу недељу јануара.

Оливеру Ивановићу, Драгољубу Делибашићу, Илији Вујачићу, Небојши Вујачићу и Александару Лазовићу, суди се по заједничкој оптужници.

Ивановић се терети да је 1999. године, предводио чуваре моста и "подстрекивао их на ратне злочине," као и за ратне злочине над албанским становништвом.

Делибашић се не терети за ратни злочин као ни остала тројица оптужених Срба већ за подстрекивање на злочцине против албанског становништва.

Он се терети да је 2000. године као командир полиције у Косовској Митровици у саизвршилаштву са Ивановићем као вођом "српске паравојне групе 'Чувари моста'", подстрекивао полицајце, док је Ивановић подстрекивао чуваре моста, да упадну у неколико зграда у Северној Митровици, протерају и убију албанске цивиле, који су живели у њима.

Илија Вујачић, Небојша Вујачић и Александар Лазовић се терете да су као припадници Чувара моста, извршили тешка убиства и покушај тешких убистава, 2000. године.

Они су се први пут појавили пред судским већем 26. августа када су се изјаснили да нису криви за дела која им се стављају на терет.

Оптужница је на преко педесет страна, предложен је велики број сведока, наведена су имена жртава и места на којима су окривљени Срби извршили наводна кривична дела.

Коментари / 0

Оставите коментар