Počinje suđenje Oliveru Ivanoviću

Optužnica protiv lidera SDP Olivera Ivanovića i još četvorice Srba biće pročitana danas na prvom ročištu u sudu u severnoj Kosovskoj Mitrovici.

Srbija 18.12.2014 | 07:10
Počinje suđenje Oliveru Ivanoviću

Time će se steći uslovi da glavni pretres u ovom predmetu počne, rekao je advokat Nebojša Vlajić i dodao da je sudski proces zakazan za poslednju nedelju januara.

Oliveru Ivanoviću, Dragoljubu Delibašiću, Iliji Vujačiću, Nebojši Vujačiću i Aleksandaru Lazoviću, sudi se po zajedničkoj optužnici.

Ivanović se tereti da je 1999. godine, predvodio čuvare mosta i "podstrekivao ih na ratne zločine," kao i za ratne zločine nad albanskim stanovništvom.

Delibašić se ne tereti za ratni zločin kao ni ostala trojica optuženih Srba već za podstrekivanje na zločcine protiv albanskog stanovništva.

On se tereti da je 2000. godine kao komandir policije u Kosovskoj Mitrovici u saizvršilaštvu sa Ivanovićem kao vođom "srpske paravojne grupe 'Čuvari mosta'", podstrekivao policajce, dok je Ivanović podstrekivao čuvare mosta, da upadnu u nekoliko zgrada u Severnoj Mitrovici, proteraju i ubiju albanske civile, koji su živeli u njima.

Ilija Vujačić, Nebojša Vujačić i Aleksandar Lazović se terete da su kao pripadnici Čuvara mosta, izvršili teška ubistva i pokušaj teških ubistava, 2000. godine.

Oni su se prvi put pojavili pred sudskim većem 26. avgusta kada su se izjasnili da nisu krivi za dela koja im se stavljaju na teret.

Optužnica je na preko pedeset strana, predložen je veliki broj svedoka, navedena su imena žrtava i mesta na kojima su okrivljeni Srbi izvršili navodna krivična dela.

Komentari / 0

Ostavite komentar