Србац: Штрајк у Центру за културу

Једанаест радника ЈУ „Центар за културу и спорт“ Србац због тешког материјалног положаја данас је ступило у генерални штрајк. Тиме су обустављене све културне и спортске манифестације у овој општини које организује ова јавна установа.

Република Српска 17.12.2014 | 21:20
Србац: Штрајк у Центру за културу

Предсједник синдикалне организације Драгиша Вукотић каже да радницима ове године нису исплаћене плате од априла, а да здравствене књижице нису овјерене од децембра 2012. године. Ни једночасовни штајк упозорења, одржан 6. децембра, није наишао на пажњу локалне управе, а и састанак радника са начелником општине Драгом Ћирићем завршен је без договора.

-Стање је очајно и једино што тражимо јесте да будемо поштовани као и остали буџетски корисници, односно да имамо једнака права на буџетску дотацију – каже синдикалац Вукотић.

Славко Дабић, који за двије године треба да иде у редовну пензију, овакво стање у свом колективу након толико година рада, каже, није очекивао ни у сну.

-Нема плате, нема осигурања, а забринут сам да ли ће се повезати радни стаж. Никад није било горе – каже Славко.

Уље на ватру у Центру за културу и спорт долила је информација да је општинска администрација за 15 дана добила чак двије плате.

Неоспорно је да је општинска каса празна, јер је прилив средстава слаб, а нагомилане кредитне и друге обавезе су све веће. Начелник разумије незадовољство радника Центра, али, каже, постоје приоритети. Тешко стање је и у осталим јавним предузећима и установама у овој општини.

За тешко стање у Центру за културу и спорт, Ћирић оптужује директорицу Данијелу Вукотић, која се, по његовим ријечима, није довољно ангажовала да оствари властите приходе. Уз то, и средства донације се троше не домаћински, нарочито када је ријеч о раду Спортске дворане, Дома културе и јавне кухиње. Уз то ова установа има и технолошки вишак радника.

Пореска управа РС блокирала је рачун Центра због дуга од 18.900 марака.

аутор: Саво Кесер

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

МАРКО

18.12.2014 13:49

А сто ови не иду код Зоре Видовиц?

ОДГОВОРИТЕ