Srbac: Štrajk u Centru za kulturu

Jedanaest radnika JU „Centar za kulturu i sport“ Srbac zbog teškog materijalnog položaja danas je stupilo u generalni štrajk. Time su obustavljene sve kulturne i sportske manifestacije u ovoj opštini koje organizuje ova javna ustanova.

Republika Srpska 17.12.2014 | 21:20
Srbac: Štrajk u Centru za kulturu

Predsjednik sindikalne organizacije Dragiša Vukotić kaže da radnicima ove godine nisu isplaćene plate od aprila, a da zdravstvene knjižice nisu ovjerene od decembra 2012. godine. Ni jednočasovni štajk upozorenja, održan 6. decembra, nije naišao na pažnju lokalne uprave, a i sastanak radnika sa načelnikom opštine Dragom Ćirićem završen je bez dogovora.

-Stanje je očajno i jedino što tražimo jeste da budemo poštovani kao i ostali budžetski korisnici, odnosno da imamo jednaka prava na budžetsku dotaciju – kaže sindikalac Vukotić.

Slavko Dabić, koji za dvije godine treba da ide u redovnu penziju, ovakvo stanje u svom kolektivu nakon toliko godina rada, kaže, nije očekivao ni u snu.

-Nema plate, nema osiguranja, a zabrinut sam da li će se povezati radni staž. Nikad nije bilo gore – kaže Slavko.

Ulje na vatru u Centru za kulturu i sport dolila je informacija da je opštinska administracija za 15 dana dobila čak dvije plate.

Neosporno je da je opštinska kasa prazna, jer je priliv sredstava slab, a nagomilane kreditne i druge obaveze su sve veće. Načelnik razumije nezadovoljstvo radnika Centra, ali, kaže, postoje prioriteti. Teško stanje je i u ostalim javnim preduzećima i ustanovama u ovoj opštini.

Za teško stanje u Centru za kulturu i sport, Ćirić optužuje direktoricu Danijelu Vukotić, koja se, po njegovim riječima, nije dovoljno angažovala da ostvari vlastite prihode. Uz to, i sredstva donacije se troše ne domaćinski, naročito kada je riječ o radu Sportske dvorane, Doma kulture i javne kuhinje. Uz to ova ustanova ima i tehnološki višak radnika.

Poreska uprava RS blokirala je račun Centra zbog duga od 18.900 maraka.

autor: Savo Keser

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

MARKO

18.12.2014 13:49

A sto ovi ne idu kod Zore Vidovic?

ODGOVORITE