И општина губи због Болнице "Касиндо"

Да би се поправила ситуација у Болници Источно Сарајево, потребно је да реагују институције које су одговорне за катастрофално стање у овој здравственој установи, а то су прије свега Влада Републике Српске, односно министарство здравља и министарство финансија, те Пореска управа и Фонд здравства Републике Српске, закључак је Скупштине општине Источна Илиџа.

Република Српска 17.12.2014 | 16:26
И општина губи због Болнице "Касиндо"

Осим што им се нередовно исплаћује лични доходак радницима Болнице Источно Сарајево већ четири године нису уплаћени доприноси. Због тога је на губитку и општина Источна Илиџа.

"Поред доприноса, на сваку плату се плаћају и порези на лична примања, који су десет одсто у односу на давања према радницима. Тих десет одсто се дијели према односу 75 одсто Република Српска - 25 одсто локална заједница са које долази радник. По том основу општина Источна Илиџа је оштећена за значајна финансијска средства, око милион марака", истиче начелник општине Источна Илиџа Предраг Ковач.

Скупштина општине Источна Илиџа тражи од свих народних посланика, посебно од пет посланика из Источног Сарајева, да у свом дјеловању приликом усвајања буџета Републике Српске за 2015. годину инсистирају на обезбјеђивању буџетске ставке за изградњу нове болнице.

Очекују и да ће Влада Српске наћи правичан систем расподјеле средстава намјењених за рад здравствених установа, међу којима је и болница Источно Сарајево.

Док одборници дискутују, радници поручују - уколико се не исплати октобарска плата, окупљања се настављају 24.децембра.

Радници болнице Источно Сарајево обуставили су своја получасовна информативна окупљања, јер су, како кажу, добили обећања да ће им наредних дана бити исплаћена и октобарска плата. Уколико им се не исплати оно што им по закону припада, поручују да ће се 24. децембра поново окупити у кругу болнице како би исказали своје незадовољство.

"Надам се да се нећемо морати поново окупљати, јер је заиста поразно да доктори излазе и траже своја права на улици", напомиње члан Главног одбора Струковног синдиката доктора медицине Тања Јовичевић.

Вршилац дужности директора Болнице Источно Сарајево Горан Тодоровић каже да вриједно раде да се обезбједе средства до 24.децембра.

Напомиње да има увјерења да ће у томе успјети, али да не може дати апсолутну гаранцију јер се зна каква је ситуација, те да је тешко наћи 500 хиљада марака, колико је потребно за исплату октобарске плате.

(БН ТВ)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

нн

17.12.2014 18:37

дајте им плате да народ не испаста. толико су оптерецени платама да су пацијенте скроз запоставили. неко веце је због њиховог немара подлегао један пацијент. мада би нама најбоље било да ону рупцагу затворите скроз.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Жељо Шукало

17.12.2014 18:53

Сад цу само сто нисам постао слуга министра... хоцу ја да будем Гранулиц.

ОДГОВОРИТЕ