I opština gubi zbog Bolnice "Kasindo"

Da bi se popravila situacija u Bolnici Istočno Sarajevo, potrebno je da reaguju institucije koje su odgovorne za katastrofalno stanje u ovoj zdravstvenoj ustanovi, a to su prije svega Vlada Republike Srpske, odnosno ministarstvo zdravlja i ministarstvo finansija, te Poreska uprava i Fond zdravstva Republike Srpske, zaključak je Skupštine opštine Istočna Ilidža.

Republika Srpska 17.12.2014 | 16:26
I opština gubi zbog Bolnice "Kasindo"

Osim što im se neredovno isplaćuje lični dohodak radnicima Bolnice Istočno Sarajevo već četiri godine nisu uplaćeni doprinosi. Zbog toga je na gubitku i opština Istočna Ilidža.

"Pored doprinosa, na svaku platu se plaćaju i porezi na lična primanja, koji su deset odsto u odnosu na davanja prema radnicima. Tih deset odsto se dijeli prema odnosu 75 odsto Republika Srpska - 25 odsto lokalna zajednica sa koje dolazi radnik. Po tom osnovu opština Istočna Ilidža je oštećena za značajna finansijska sredstva, oko milion maraka", ističe načelnik opštine Istočna Ilidža Predrag Kovač.

Skupština opštine Istočna Ilidža traži od svih narodnih poslanika, posebno od pet poslanika iz Istočnog Sarajeva, da u svom djelovanju prilikom usvajanja budžeta Republike Srpske za 2015. godinu insistiraju na obezbjeđivanju budžetske stavke za izgradnju nove bolnice.

Očekuju i da će Vlada Srpske naći pravičan sistem raspodjele sredstava namjenjenih za rad zdravstvenih ustanova, među kojima je i bolnica Istočno Sarajevo.

Dok odbornici diskutuju, radnici poručuju - ukoliko se ne isplati oktobarska plata, okupljanja se nastavljaju 24.decembra.

Radnici bolnice Istočno Sarajevo obustavili su svoja polučasovna informativna okupljanja, jer su, kako kažu, dobili obećanja da će im narednih dana biti isplaćena i oktobarska plata. Ukoliko im se ne isplati ono što im po zakonu pripada, poručuju da će se 24. decembra ponovo okupiti u krugu bolnice kako bi iskazali svoje nezadovoljstvo.

"Nadam se da se nećemo morati ponovo okupljati, jer je zaista porazno da doktori izlaze i traže svoja prava na ulici", napominje član Glavnog odbora Strukovnog sindikata doktora medicine Tanja Jovičević.

Vršilac dužnosti direktora Bolnice Istočno Sarajevo Goran Todorović kaže da vrijedno rade da se obezbjede sredstva do 24.decembra.

Napominje da ima uvjerenja da će u tome uspjeti, ali da ne može dati apsolutnu garanciju jer se zna kakva je situacija, te da je teško naći 500 hiljada maraka, koliko je potrebno za isplatu oktobarske plate.

(BN TV)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

nn

17.12.2014 18:37

dajte im plate da narod ne ispasta. toliko su optereceni platama da su pacijente skroz zapostavili. neko vece je zbog njihovog nemara podlegao jedan pacijent. mada bi nama najbolje bilo da onu rupcagu zatvorite skroz.

ODGOVORITE
Name

Željo Šukalo

17.12.2014 18:53

Sad cu samo sto nisam postao sluga ministra... hocu ja da budem Granulic.

ODGOVORITE