Два дана до "нестанка" Бобар банке!?

Привремени управник "Бобар банке" Саво Шеваљевић није оптимиста да ће велики акционари до рока који истиче у петак, 19. децембра, учинити нешто за спас банке.

Република Српска 17.12.2014 | 16:17
Два дана до "нестанка" Бобар банке!?

"Мислим да су мале шансе да акционари било шта ураде, јер су нам они истовремено и корисници кредита", изјавио је Шеваљевић, додавши да ни у отплати тих кредита нису баш најсолиднији.

Он каже да ће, у случају негативног изјашњавања великих акционара, Агенција за банкарство Републике Српске донијети одлуку о увођењу ликвидационог поступка у "Бобар банци".

"То значи да ће одмах бити исплаћени депозити до 50.000 КМ, а депозити преко тог износа улазе у ликвидациону масу и ови депоненти ће се намиривати како буду пристизала средства", појашњава Шеваљевић.

Према његовим ријечима, од увођења привремене управе 27. новембра нико до сада није повлачио новац са рачуна у "Бобар банци", ни мали ни велики корисници попут Града Требиња, што је медијски најприсутнија прича.

"Требиње у 'Бобар банци' има депозит од 2,5 милиона КМ, разговарао сам о томе са градоначелником и објаснио му да за нас сви имају исти третман, државне институције, група грађана или аматерско друштво, новац се не може подићи", каже Шеваљевић.

Он истиче да након увођења привремене управе 27. новембра сав новац који доспијева на банку има нормалан ток и исплаћује се без застоја, али, ипак, препоручује да се отварају рачуни код других банака.

"Ми морамо бити до краја сервилни, озбиљни, да видимо статус банке, јер ако она оде у ликвидацију услиједиће блокада и на средстава уплаћена послије 27. новембра", појашњава он.

Шеваљевић указује да је на врло позитиван начин ријешена исплата пензионера, њих више од 12.000, од чега 8.000 у Федерацији БиХ и више од 4.000 у Републици Српској, који су пензије примали преко "Бобар банке".

То је, како каже, урађено уз велику помоћ директора Фонда ПИО Републике Српске Младена Милића, поготово за пензионере у ФБиХ.

"На врло квалитетан начин ћемо, ако дође до ликвидације банке, ријешити и ове исплате до 50.000 КМ, то неће бити никакав проблем, јер Агенција за осигурање депозита има средстава и они ће одредити банку преко које ће то бити исплаћено", истиче Шеваљевић.

Привремени управник каже да су по Закону о банкарству подаци о клијентима и новчаним износима "Бобар банке" још повјерљиви, због чега не може да их коментарише, као ни бројне јавне иступе о овој теми.

"Био бих пресрећан да банка остане. На све могуће начине тражимо било какву могућност да се она одржи. Има ту разних варијанти", наглашава Шеваљевић.

О могућности да се Влада Републике Српске појави као спас за "Бобар банку", привремени управник каже да је то ствар њене процјене и могућности, те да све релевантне податке приукупља Агеција за банкарство.

"У сваком случају, мислим да не постоји ниједан грађанин у Републици Српској који није заинтересован да банка опстане, свима је у интересу да она живи", закључио је Шеваљевић.

Са огромним искуством у бранши, Шеваљевић каже да случај "Бобар банке" неће урушити банкарски сектор у Републици Српској, јер увођење привремене управе значи да банка има одређених финансијских тешкоћа, што нико не крије, него се ти проблеми рјешавају.

Он је додао да је у сваком случају ријеч само о пролазном периоду.

"Банкарски систем, било како било, ни у једној држави није могао пасти на кољена, па неће ни у овој", поручио је привремени управник "Бобар банке" Саво Шеваљевић.

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Луд збуњен без нормалан

17.12.2014 15:28

Нацелнук Требиња изјављује да је блокирано око 5 мил.сада овдје цитам да је то 2.5 мил. Овдје је неко луд, народ збуњен а нормалније нема.

ОДГОВОРИТЕ
Name

комадант марк

17.12.2014 15:54

Атак страног фактора на "бољи" дио БиХ

ОДГОВОРИТЕ
Name

босс

17.12.2014 21:56

а ста це јадни радници бобар групације који су били приморани да подизу кредите у своје име а за рацун фирме, страсно ста це се тек сазнати

ОДГОВОРИТЕ
Name

симо

20.12.2014 22:53

Дали неко зна до ког датума це трајат ове мере блокаде и провере у БОБАР банки?

ОДГОВОРИТЕ