Земљотреси пријете БиХ

Опасност од земљотреса у БиХ постоји јер се налази на сеизмички активном подручју, истакнуто је данас на конференцији о природним катастрофама која је почела у Сарајеву.

Босна и Херцеговина 17.12.2014 | 15:20
Земљотреси пријете БиХ

Другу конференцију Платформе за смањење ризика од катастрофа БиХ, са посебним нагласком на земљотресе, отворио је данас замјеник министра безбједности БиХ Младен Ћавар који је истакао да БиХ има висок ризик од појаве разорних земљотреса.

Ћавар је навео податке из процјене угрожености од природних или других несрећа из 2011. године, према којим се највећи дио територије БиХ налази у зони седмог, осмог и деветог степена Меркалијеве скале.

Он је истакао да земљотреси такве снаге изазивају велике посљедице по људе, имовину, околину и инфраструктуру због чега је неопходно радити на кадровском и техничком јачању надлежних институција у БиХ, те њиховој бољој координацији и размјени података у овој области.

“БиХ је успоставила Платформу за смањење ризика од катастрофа у виду сталног форума за размјену мишљења с циљем изналажења рјешења за смањење ризика у свим подручјима дјеловања. БиХ је опредијељена да политика смањења ризика од катастрофа буде приоритет”, истакао је Ћавар.

Према његовим ријечима, све активности које су услиједиле послије прољетних поплава показале су да се мора успоставити тијесна сарадња и координација између свих учесника у систему заштите и спашавању.

“Министарство безбједности створило је све претпоставке да будућа власт уради реформу у области заштите и спашавања”, нагласио је Ћавар.

Вршилац дужности директора Републичке управе Цивилне заштите Весељко Елез сматра да треба јачати стручно знање и капацитете у локалним заједницама, те правити правилне процјене ризика и свега онога са чиме постоји могућност суочавања у наредном периоду.

“Мислим да прво морамо јачати локалне, а онда капацитете свих структура, поштујући уставна рјешења БиХ. У цивилну заштиту се мора улагати и она се мора јачати на свим нивоима, а неопходно је успоставити координација на прави начин”, сматра Елез.

Директор Федералне управе Цивилне заштите Фахрудин Солак указао је на потребу да на ниову ФБиХ буде успостављен телефонски број 112 за хитне ситуације, што је и захтјев Европске комисије.

Директор Федералног хидрометеоролошког завода Алмир Дејић каже да БиХ пријете земљотреси, јер се налази на сеизмички активном подручју.

“Наш завод има мрежу од шест сеизмолошких станица, а најновија је постављена у Зеници гдје се често дешавају горски удари. То нам омогућава да региструјемо земљотресе о којима обавјештавамо комплетну јавност”, појаснио је Дејић.

Данашњој конференцији присуствују и представници институција и органа из БиХ у области хидрометеорологије, сеизмологије, грађевинарства, научног истраживања, те ентитетских управа за цивилну заштита и Одјељења за јавну безбједност дистрикта Брчко.

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Пд

17.12.2014 14:32

Само нам још земљотреси фале у овој јадној Босни и онако смо јадни и бједни.

ОДГОВОРИТЕ
Name

србин

17.12.2014 15:02

не знам да ли нас мозе иста заобици. Није ми јасно како нам се не деси несто лијепо све сто је најгоре иде на нас.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Геограпхy

17.12.2014 15:15

имамо ми наше политичаре они су гори од земљотреса. Они гдје прођу ни трава не расте више

ОДГОВОРИТЕ
Name

далековид

17.12.2014 15:56

зар има разлике измедју садасњег стања и стања земљотреса. Многим нема. То није никаква промјена.

ОДГОВОРИТЕ
Name

сссс

17.12.2014 16:44

нама се вец одавно дрма тло под ногама

ОДГОВОРИТЕ