Zemljotresi prijete BiH

Opasnost od zemljotresa u BiH postoji jer se nalazi na seizmički aktivnom području, istaknuto je danas na konferenciji o prirodnim katastrofama koja je počela u Sarajevu.

Bosna i Hercegovina 17.12.2014 | 15:20
Zemljotresi prijete BiH

Drugu konferenciju Platforme za smanjenje rizika od katastrofa BiH, sa posebnim naglaskom na zemljotrese, otvorio je danas zamjenik ministra bezbjednosti BiH Mladen Ćavar koji je istakao da BiH ima visok rizik od pojave razornih zemljotresa.

Ćavar je naveo podatke iz procjene ugroženosti od prirodnih ili drugih nesreća iz 2011. godine, prema kojim se najveći dio teritorije BiH nalazi u zoni sedmog, osmog i devetog stepena Merkalijeve skale.

On je istakao da zemljotresi takve snage izazivaju velike posljedice po ljude, imovinu, okolinu i infrastrukturu zbog čega je neophodno raditi na kadrovskom i tehničkom jačanju nadležnih institucija u BiH, te njihovoj boljoj koordinaciji i razmjeni podataka u ovoj oblasti.

“BiH je uspostavila Platformu za smanjenje rizika od katastrofa u vidu stalnog foruma za razmjenu mišljenja s ciljem iznalaženja rješenja za smanjenje rizika u svim područjima djelovanja. BiH je opredijeljena da politika smanjenja rizika od katastrofa bude prioritet”, istakao je Ćavar.

Prema njegovim riječima, sve aktivnosti koje su uslijedile poslije proljetnih poplava pokazale su da se mora uspostaviti tijesna saradnja i koordinacija između svih učesnika u sistemu zaštite i spašavanju.

“Ministarstvo bezbjednosti stvorilo je sve pretpostavke da buduća vlast uradi reformu u oblasti zaštite i spašavanja”, naglasio je Ćavar.

Vršilac dužnosti direktora Republičke uprave Civilne zaštite Veseljko Elez smatra da treba jačati stručno znanje i kapacitete u lokalnim zajednicama, te praviti pravilne procjene rizika i svega onoga sa čime postoji mogućnost suočavanja u narednom periodu.

“Mislim da prvo moramo jačati lokalne, a onda kapacitete svih struktura, poštujući ustavna rješenja BiH. U civilnu zaštitu se mora ulagati i ona se mora jačati na svim nivoima, a neophodno je uspostaviti koordinacija na pravi način”, smatra Elez.

Direktor Federalne uprave Civilne zaštite Fahrudin Solak ukazao je na potrebu da na niovu FBiH bude uspostavljen telefonski broj 112 za hitne situacije, što je i zahtjev Evropske komisije.

Direktor Federalnog hidrometeorološkog zavoda Almir Dejić kaže da BiH prijete zemljotresi, jer se nalazi na seizmički aktivnom području.

“Naš zavod ima mrežu od šest seizmoloških stanica, a najnovija je postavljena u Zenici gdje se često dešavaju gorski udari. To nam omogućava da registrujemo zemljotrese o kojima obavještavamo kompletnu javnost”, pojasnio je Dejić.

Današnjoj konferenciji prisustvuju i predstavnici institucija i organa iz BiH u oblasti hidrometeorologije, seizmologije, građevinarstva, naučnog istraživanja, te entitetskih uprava za civilnu zaštita i Odjeljenja za javnu bezbjednost distrikta Brčko.

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Pd

17.12.2014 15:32

Samo nam još zemljotresi fale u ovoj jadnoj Bosni i onako smo jadni i bjedni.

ODGOVORITE
Name

srbin

17.12.2014 16:02

ne znam da li nas moze ista zaobici. Nije mi jasno kako nam se ne desi nesto lijepo sve sto je najgore ide na nas.

ODGOVORITE
Name

Geography

17.12.2014 16:15

imamo mi naše političare oni su gori od zemljotresa. Oni gdje prođu ni trava ne raste više

ODGOVORITE
Name

dalekovid

17.12.2014 16:56

zar ima razlike izmedju sadasnjeg stanja i stanja zemljotresa. Mnogim nema. To nije nikakva promjena.

ODGOVORITE
Name

ssss

17.12.2014 17:44

nama se vec odavno drma tlo pod nogama

ODGOVORITE