Споменик за рударе

У Бањалуци је откривен и освештан обновљени споменик за 65 рудара из рудника Раковац које су 7. фебруара 1942. године, у селима Шарговац, Мотике и Дракулић, побиле усташе.

Република Српска 17.12.2014 | 13:58
Споменик за рударе

Споменик су обновили чланови Друштва пријатеља манастира Хиландар, из Бања Луке.

Обновљени споменик за 65 рудара из рудника Раковац, побијених 7. фебруара 1942. године, представља достојанствено сјећање на те људе и њихову мученичку смрт, истакли су представници Друштва пријатеља манастира Хиландар, на чију иницијативу је споменик и обновљен.

Дуго година је требало да се споменик обнови, а слична је ситуација и на многим другим српским стратиштима, наглашава предсједник друштва, Драгутин Вујичић.

Рада Булатовић, из насеља Раковачке Баре, такође је дошла да ода почаст рударима о чијем је страдању, каже, чула застрашујуће приче.

Усташе из Павелићевог "Тјелесног здруга", уз помоћ домаћих усташа, побиле су 7. фебруара 1942. без испаљеног метка, по до сада утврђеном списку, 2. 315 Срба, од чега 551 дијете.

(БН ТВ)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

СРПС.ДУБНИЦА-МАЈЕВИЦКИ ЦЕТНИЦКИ ПОКРЕТ.

17.12.2014 16:27

Г:ДИНЕ ВУЦИЦУ ПОГЛЕДАЈ КОГАСИ ОДЛИКОВАО АТИ МИЛОРАДЕ САКИМ ПРАВИС САВЕЗНИСТВО:КУЦИТЕСЕ УГЛАВУ АЛИНАБОЉЕ МАЦОЛОМ ДАВАМ КЛИКЕРИ ПРОРАДЕ:ДАСЕСЕТИТЕ СРПСКИХ ЗРТАВА И $" И )" ГОДИНЕ КОЈЕСУ УСТАСЕ ХДЗ-А ПОБИЛЕ И ПРОТЕРАЛЕ ИЗ ХРВАТСКЕ ТАКИДАНАС КОД ВАС ПРИМАЈУ ОДЛИКОВАЊА ЛИЦНОСТИ ГОДИНЕ ПОНАРЕДЕЊУ МИЛОРАДА ДОДИКА ДАБИ И ДАЉЕ УНИСТАВАЛИ НАЦИЈОНАЛНЕ ИНТЕРЕСЕ И РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ И СРБИЈЕ СА КОСОВОМ И МЕТОХИЈОМ КОЈЕЦЕ СРБИВРАТИТ КАДОДЕССА ВЛАСТИ :БЛИЗИСЕ ИВАМА КРАЈ ГОСПОДО ИЗДЈНИЦИ СРПСКОГ РОДА :КОИЗДАО СРБИНА УБИЈОГА БОГ :ПОЗДРАВ ЗИВЕЛА В: СРБИЈА ИСАМОСТАЛНА РЕПУБЛИКА СРПСКА БЕЗ СИПЕ И СНСД-АПОЗДРАВ СВИМА СЛАВА РУДАРИМА:ЦЦЦЦ-ССССР:

ОДГОВОРИТЕ