Spomenik za rudare

U Banjaluci je otkriven i osveštan obnovljeni spomenik za 65 rudara iz rudnika Rakovac koje su 7. februara 1942. godine, u selima Šargovac, Motike i Drakulić, pobile ustaše.

Republika Srpska 17.12.2014 | 13:58
Spomenik za rudare

Spomenik su obnovili članovi Društva prijatelja manastira Hilandar, iz Banja Luke.

Obnovljeni spomenik za 65 rudara iz rudnika Rakovac, pobijenih 7. februara 1942. godine, predstavlja dostojanstveno sjećanje na te ljude i njihovu mučeničku smrt, istakli su predstavnici Društva prijatelja manastira Hilandar, na čiju inicijativu je spomenik i obnovljen.

Dugo godina je trebalo da se spomenik obnovi, a slična je situacija i na mnogim drugim srpskim stratištima, naglašava predsjednik društva, Dragutin Vujičić.

Rada Bulatović, iz naselja Rakovačke Bare, takođe je došla da oda počast rudarima o čijem je stradanju, kaže, čula zastrašujuće priče.

Ustaše iz Pavelićevog "Tjelesnog zdruga", uz pomoć domaćih ustaša, pobile su 7. februara 1942. bez ispaljenog metka, po do sada utvrđenom spisku, 2. 315 Srba, od čega 551 dijete.

(BN TV)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

SRPS.DUBNICA-MAJEVICKI CETNICKI POKRET.

17.12.2014 16:27

G:DINE VUCICU POGLEDAJ KOGASI ODLIKOVAO ATI MILORADE SAKIM PRAVIS SAVEZNISTVO:KUCITESE UGLAVU ALINABOLJE MACOLOM DAVAM KLIKERI PRORADE:DASESETITE SRPSKIH ZRTAVA I $" I )" GODINE KOJESU USTASE HDZ-A POBILE I PROTERALE IZ HRVATSKE TAKIDANAS KOD VAS PRIMAJU ODLIKOVANJA LICNOSTI GODINE PONAREDENJU MILORADA DODIKA DABI I DALJE UNISTAVALI NACIJONALNE INTERESE I REPUBLIKE SRPSKE I SRBIJE SA KOSOVOM I METOHIJOM KOJECE SRBIVRATIT KADODESSA VLASTI :BLIZISE IVAMA KRAJ GOSPODO IZDJNICI SRPSKOG RODA :KOIZDAO SRBINA UBIJOGA BOG :POZDRAV ZIVELA V: SRBIJA ISAMOSTALNA REPUBLIKA SRPSKA BEZ SIPE I SNSD-APOZDRAV SVIMA SLAVA RUDARIMA:CCCC-SSSSR:

ODGOVORITE