Видео: Пеђин дрес отишао у легенду!

Дошао је и прошао тај емотивни тренутак - све у Сакраменту било је у знаку броја 16, који више нико никада неће носити у Кингсима. Баш 16. децембра, у полувремену меча са Оклахомом, број који је Предраг Стојаковић носио отишао је под свод "Слееп траин" Арене, високо као лопта у луку његових тројки, право у историју.

Кошарка 17.12.2014 | 16:20
Видео: Пеђин дрес отишао у легенду!

Амерички континент памти бројне шутере, али је европски шмек Пеђе Стојаковића био јединствен. Елегантни шут је практично било немогуће зауставити због технике избачаја недодирљивог и за најбоље скакаче и чуваре. Није битно која дистанца је у питању, зглоб је попут опруге избацивао лопту у дугом луку, тестирало се стрпљење гледалаца, а она је долазила до обруча цепајући мрежицу и бацајући у транс навијаче и коментаторе за узвик "српски снајпер"!

Тај шут будио је и Србе како би се гледали спектакуларни мечеви, а он је за непроспаване ноћи вратио ковањем европског и светског злата са репрезентацијом 2001. и 2002. године, у зениту блиставе каријере, на коју су успомене евоциране у претходној ноћи.

Није се само навијачима Кингса вратио осмех, већ и свим љубитељима игре под обручима коју је Пеђа обележио далекометном паљбом, због подсећања на хемију која је владала у екипи Рика Аделмана - чинили су је Вилијамс, затим Дивац, Кристи, Вебер, Биби, Полард, Туркоглу, Боби Џексон... Сви истичу једно - добро су се забављали на терену.

"Уживали смо у игри, били смо увек заједно, и ван терена. Као велика породица, и сад се сећам, цела екипа ишла је заједно на вечеру, мислио сам да је то пракса свуда јер је Сакраменто мој први НБА тим, али су ми саиграчи говорили - не. Ово је права реткост", рекао је својевремено Пеђа.

Зенит тог другарства на паркету је достигнут у финалу запада против Лејкерса, а круна сјајне сезоне није стављена после контроверзне серије мечева са тимом из Лос Анђелеса. Лејкерси су у шестом мечу имали чак 27 слободних бацања у последњој деоници уз неколико кључних дискутабилних одлука, што је изазвало жестоке критике америчке штампе и јавности, на крају се и НБА огласила извештајем у ком је арбитража оцењена као лоша, али на крају, само се победници памте.

Године, повреде и промене у играчком кадру учиниле су своје, "највећи шоу на терену", како је "Спортс иллустратед" назвао игру Кингса, почео је да бледи. За Пеђу остаје жал само што баш са Кингсима није узео НБА прстен. Награда за сјајну каријеру ипак је стигла, додуше на крају. У Далас је после ношења дреса Индијане, Њу Орлеанса и Торонта прешао у јануару 2011. године, да би затим у друштву Дирка Новицког дошао до титуле.

Тада је и дочекао тренутак за "слатку освету" Лејкерсима, са 6/6 за три у четвртој утакмици и даљи пласман, после чега су пали Оклахома и Мајами, за тријумфалан крај убрзан повредама.

Баш и због повреда је изазвао дивљење - после преласка из Црвене звезде са којом је освојио титулу 1993. године, као тинејџер је у врхунској сезони за ПАОК доживео прелом десне ноге, да би после рехабилитације у Сакраменту побољшао учинак и постао најкориснији играч грчке лиге, уз тројку за прекид петогодишње доминације Олимпијакоса у полуфиналу плеј-офа, пред пораз од Панатинаикоса у борби за титулу.

За нас често због његових мечева није било сна, али је Пеђа снове остваривао редом, од титуле најбољег стрелца Евролиге и МВП-ја грчког првенства (1998), па преко титула са репрезентацијом уз МВП признање на Еуробаскету 2001. до тројкашких ол-стар титула и прстена са Даласом. Уосталом, о свему довољно говори статистика.

А пре ње, подсећање на шаљиви цитат бившег генералног директора ПАОК-а Косталаса.

"Шта је то асистенција? Кад Пеђа пребаци лопту из једне руку у другу".

Десети краљевски број отишао у историју (1, 2, 4 - Вебер, 6, 11, 12, 14, 16, 21 - Дивац, 27, 44). "Шестица" само припада фановима као "шестом" играчу.

Шек о Пеђи на Ол-стару 2003.

Мислим да је Пеђа један од најбољих шутера у историји НБА лиге. Волим га зато што не прича на терену већ игра кошарку. Није као Крис Вебер, Владе Дивац и ја, који на свакој утакмици Кингса и Лејкерса причамо као да смо на пијаци. Дечко само изађе на терен да одигра чврсто али чисто. Понаша се као прави џентлмен на терену и зато није чудо што га сада, можда и први пут помињем. Иначе, нисам овако пријатан када причам о играчима из тог тима.

Пеђа кроз бројке

9.498 - број поена који је постигао за Кингсе, по чему је други играч у историји клуба
7.269 - број шутева из игре, по чему је трећи у историји Кингса
3.782 - број скокова у 13-годишњој каријери (рекордна сезона 2003-04 са 508 скокова)
3.352 - број погодака из игре за Кингсе
2.687 - број шутева за три, по чему је први у клубу
1.760 - број постигнутих тројки у НБА лиги, по чему је девети у историји
1.408 - број асистенција
1.070 - број тројки у дресу Сакрамента (најбољи у историји клуба)
543 - број украдених лопти за Кингсе (пети у клубу)
240 - рекордан број тројки за сезону (2003-2004 уз проценат шута 43 одсто)
90 - проценат шута са линије пенала у плеј-оф мечевима (седми у НБА историји)
89 - укупан проценат шута са линије пенала у НБА каријери (четврти у историји)
40 - тројкашки проценат шута током 13 година
20 - Пеђа је први играч у историји НБА лиге који је постигао првих 20 поена своје екипе
14 - редни број на драфту под којим је као пик отишао у Сакраменто 1996. године
10 - постао је 10. играч Кингса чији је дрес отишао у "пензију"
8 - број сезона у Кингсима
5 - број клубова за које је играо (Сакраменто, Индијана, Хорнетс, Репторс, Далас)
4 - у четири сезоне, бележио је просечно преко 20 поена по мечу (рекордно 24.4 у 2003-2004)
3 - учешћа на Ол-стару (2001-02, 2002-03, 2003-04)
2 - титуле на НБА шутирању тројки (2002, 2003, био близу рекорда Лерија Бирда и Крега Хоџса, троструких узастопних победника такмичења)
1 - титула НБА лиге, са Даласом 2011. године

Коментари / 0

Оставите коментар