Video: Peđin dres otišao u legendu!

Došao je i prošao taj emotivni trenutak - sve u Sakramentu bilo je u znaku broja 16, koji više niko nikada neće nositi u Kingsima. Baš 16. decembra, u poluvremenu meča sa Oklahomom, broj koji je Predrag Stojaković nosio otišao je pod svod "Sleep train" Arene, visoko kao lopta u luku njegovih trojki, pravo u istoriju.

Košarka 17.12.2014 | 16:20
Video: Peđin dres otišao u legendu!

Američki kontinent pamti brojne šutere, ali je evropski šmek Peđe Stojakovića bio jedinstven. Elegantni šut je praktično bilo nemoguće zaustaviti zbog tehnike izbačaja nedodirljivog i za najbolje skakače i čuvare. Nije bitno koja distanca je u pitanju, zglob je poput opruge izbacivao loptu u dugom luku, testiralo se strpljenje gledalaca, a ona je dolazila do obruča cepajući mrežicu i bacajući u trans navijače i komentatore za uzvik "srpski snajper"!

Taj šut budio je i Srbe kako bi se gledali spektakularni mečevi, a on je za neprospavane noći vratio kovanjem evropskog i svetskog zlata sa reprezentacijom 2001. i 2002. godine, u zenitu blistave karijere, na koju su uspomene evocirane u prethodnoj noći.

Nije se samo navijačima Kingsa vratio osmeh, već i svim ljubiteljima igre pod obručima koju je Peđa obeležio dalekometnom paljbom, zbog podsećanja na hemiju koja je vladala u ekipi Rika Adelmana - činili su je Vilijams, zatim Divac, Kristi, Veber, Bibi, Polard, Turkoglu, Bobi Džekson... Svi ističu jedno - dobro su se zabavljali na terenu.

"Uživali smo u igri, bili smo uvek zajedno, i van terena. Kao velika porodica, i sad se sećam, cela ekipa išla je zajedno na večeru, mislio sam da je to praksa svuda jer je Sakramento moj prvi NBA tim, ali su mi saigrači govorili - ne. Ovo je prava retkost", rekao je svojevremeno Peđa.

Zenit tog drugarstva na parketu je dostignut u finalu zapada protiv Lejkersa, a kruna sjajne sezone nije stavljena posle kontroverzne serije mečeva sa timom iz Los Anđelesa. Lejkersi su u šestom meču imali čak 27 slobodnih bacanja u poslednjoj deonici uz nekoliko ključnih diskutabilnih odluka, što je izazvalo žestoke kritike američke štampe i javnosti, na kraju se i NBA oglasila izveštajem u kom je arbitraža ocenjena kao loša, ali na kraju, samo se pobednici pamte.

Godine, povrede i promene u igračkom kadru učinile su svoje, "najveći šou na terenu", kako je "Sports illustrated" nazvao igru Kingsa, počeo je da bledi. Za Peđu ostaje žal samo što baš sa Kingsima nije uzeo NBA prsten. Nagrada za sjajnu karijeru ipak je stigla, doduše na kraju. U Dalas je posle nošenja dresa Indijane, Nju Orleansa i Toronta prešao u januaru 2011. godine, da bi zatim u društvu Dirka Novickog došao do titule.

Tada je i dočekao trenutak za "slatku osvetu" Lejkersima, sa 6/6 za tri u četvrtoj utakmici i dalji plasman, posle čega su pali Oklahoma i Majami, za trijumfalan kraj ubrzan povredama.

Baš i zbog povreda je izazvao divljenje - posle prelaska iz Crvene zvezde sa kojom je osvojio titulu 1993. godine, kao tinejdžer je u vrhunskoj sezoni za PAOK doživeo prelom desne noge, da bi posle rehabilitacije u Sakramentu poboljšao učinak i postao najkorisniji igrač grčke lige, uz trojku za prekid petogodišnje dominacije Olimpijakosa u polufinalu plej-ofa, pred poraz od Panatinaikosa u borbi za titulu.

Za nas često zbog njegovih mečeva nije bilo sna, ali je Peđa snove ostvarivao redom, od titule najboljeg strelca Evrolige i MVP-ja grčkog prvenstva (1998), pa preko titula sa reprezentacijom uz MVP priznanje na Eurobasketu 2001. do trojkaških ol-star titula i prstena sa Dalasom. Uostalom, o svemu dovoljno govori statistika.

A pre nje, podsećanje na šaljivi citat bivšeg generalnog direktora PAOK-a Kostalasa.

"Šta je to asistencija? Kad Peđa prebaci loptu iz jedne ruku u drugu".

Deseti kraljevski broj otišao u istoriju (1, 2, 4 - Veber, 6, 11, 12, 14, 16, 21 - Divac, 27, 44). "Šestica" samo pripada fanovima kao "šestom" igraču.

Šek o Peđi na Ol-staru 2003.

Mislim da je Peđa jedan od najboljih šutera u istoriji NBA lige. Volim ga zato što ne priča na terenu već igra košarku. Nije kao Kris Veber, Vlade Divac i ja, koji na svakoj utakmici Kingsa i Lejkersa pričamo kao da smo na pijaci. Dečko samo izađe na teren da odigra čvrsto ali čisto. Ponaša se kao pravi džentlmen na terenu i zato nije čudo što ga sada, možda i prvi put pominjem. Inače, nisam ovako prijatan kada pričam o igračima iz tog tima.

Peđa kroz brojke

9.498 - broj poena koji je postigao za Kingse, po čemu je drugi igrač u istoriji kluba
7.269 - broj šuteva iz igre, po čemu je treći u istoriji Kingsa
3.782 - broj skokova u 13-godišnjoj karijeri (rekordna sezona 2003-04 sa 508 skokova)
3.352 - broj pogodaka iz igre za Kingse
2.687 - broj šuteva za tri, po čemu je prvi u klubu
1.760 - broj postignutih trojki u NBA ligi, po čemu je deveti u istoriji
1.408 - broj asistencija
1.070 - broj trojki u dresu Sakramenta (najbolji u istoriji kluba)
543 - broj ukradenih lopti za Kingse (peti u klubu)
240 - rekordan broj trojki za sezonu (2003-2004 uz procenat šuta 43 odsto)
90 - procenat šuta sa linije penala u plej-of mečevima (sedmi u NBA istoriji)
89 - ukupan procenat šuta sa linije penala u NBA karijeri (četvrti u istoriji)
40 - trojkaški procenat šuta tokom 13 godina
20 - Peđa je prvi igrač u istoriji NBA lige koji je postigao prvih 20 poena svoje ekipe
14 - redni broj na draftu pod kojim je kao pik otišao u Sakramento 1996. godine
10 - postao je 10. igrač Kingsa čiji je dres otišao u "penziju"
8 - broj sezona u Kingsima
5 - broj klubova za koje je igrao (Sakramento, Indijana, Hornets, Reptors, Dalas)
4 - u četiri sezone, beležio je prosečno preko 20 poena po meču (rekordno 24.4 u 2003-2004)
3 - učešća na Ol-staru (2001-02, 2002-03, 2003-04)
2 - titule na NBA šutiranju trojki (2002, 2003, bio blizu rekorda Lerija Birda i Krega Hodžsa, trostrukih uzastopnih pobednika takmičenja)
1 - titula NBA lige, sa Dalasom 2011. godine

Komentari / 0

Ostavite komentar