Српска листа тражи ЗСО за 5 мјесеци

Српска листа, чланица Владе Косова, инсистира да се у наредних пет мјесеци формира Заједница српских општина.

Србија 17.12.2014 | 11:18
Српска листа тражи ЗСО за 5 мјесеци

Како је навео министар за заједнице и повратак у Влади Косова Александар Јаблановић, "листа притом не инсистира ни на чему што би албанска страна схватила као губитак".

"Ми ЗСО посматрамо као један ентитет који неће бити аутономија унутар аутономије, већ организација препозната у косовском законодавству", рекао је Јаблановић за Радио Косово.

Он је рекао да ЗСО треба да да могућност општинама са српском већином, па и општинама са несрпском већином које се сутра одлуче да буду дио те Заједнице, да им да овлашћења мало другачија од свих других општина.

Јаблановић, који је и директор Српске листе, казао је да се те одредбе прије свега односе на неке градјевинске дозволе, на величину објекта који нека компанија зида, да се не прибављају све дозволе за објекте у Приштини.

"Једноставно, та Заједница треба да гарантује један специфичан начин живота људи у неалбанским срединама у неком будућем периоду, али не на уштрб албанског становништва", рекао је косовски министар.

На питање какав ће став Српске листе бити по питању најављене трансформације Безбједносних снага Косова у Оружане снаге, он је навео да та организација још није добила нацрт закона, те да ће када га добије пробати да са партнерима заузме крајње конструктиван став.

"Ми нећемо ниједну иницијативу са албанске стране одбацити унапред. Овдје смо и наш је посао да сједнемо и да се договарамо, што не значи да ћемо се увијек око свега договорити. Моје мишљење је да је у овом тренутку јако мало аргумената који могу Србе да убједе због чега је потребно формирати војску", рекао је Јаблановић.

Према његовим ријечима, формирање нове војске треба оправдати неким постојећим безбједносним ризицима.

"Ја их не видим у неком будућем периоду, јер смо сви ми, хтјели то да признамо или не, дио једног већег безбједносног система НАТО-а и Партнерства за мир. Остајемо за албанску страну отворени саговорник када је у питању формирање војске Косова, али крајњу одлуку ће донијети посланици Српске листе у консултацијама са неким релевантним круговима", рекао је Јаблановић.

Извор: Б 92

Коментари / 0

Оставите коментар