Сутра почиње суђење Оливеру Ивановићу и још четворици

Уводним ријечима тужиоца и одбране у Основном суду у Косовској Митровици сутра ће почети суђење лидеру Грађанске иницијативе СДП Оливеру Ивановићу и још четворици Срба који су оптужени да су починили нека од најтежих кривичних дијела током 1999. и 2000 године.

Србија 17.12.2014 | 09:30
Сутра почиње суђење Оливеру Ивановићу и још четворици

Адвокат Небојша Влајић изјавио је Тањугу да је одбрана Оливера Ивановића спремна за вишемјесечно суђење и да су Србима који у притвору чекају скоро годину на суђење погажена људска права.

“Ми смо спремни за то и одавно чекамо да суђење почне, да смо се питали до овог суђења не би ни дошло или би почело знатно раније. Ово одлагање од годину дана од хапшења оркивљених је заиста неприхватљиво и представља тешко кршење њихових људских права,”- казао је Влајић.

Он је казао да у судском поступку који предстоји очекује да се појави преко сто свједока што указује да ће суђење бити сложено и дуготрајно.
“Што се нас тиче ми би жељели да ово суђење траје што краће али то није у нашим рукама, то је у рукама тужиоца, зависно од тога колико ће свједока он извести одлучићемо колико ћемо ми свједока извести,”- казао је Влајић.

Влајић је нагласио да оптужбе против Ивановића нису утемељене на доказима и да вјерује да јавни тужилац нема никакве доказе.

Оливер Ивановић оптужен је да је на Косову починио кривично дјело ратног злочина над цивилним становништвом 1999. године, а запријећена казна за то дјело је од пет година до доживотне робије.

У оптужници коју је крајем августа изнио шеф Канцеларије специјалног тужилаштва Косова Џонатан Рател, наводи се да је Ивановић 14. априла 1999. године у Сјеверној Митровици, као вођа српске паравојне полицијске јединице подстицао групу подређених припадника паравојних снага полиције да почине ратне злочине против цивила.

У оптужници се наводи да је Ивановић наредио убијање десет косовских Албанаца од којих је четворо и убијено ватреним оружјем од стране неидентификованих порипадника паравојних снага полиције који су били под Ивановићевом контролом.

Рател је навео да је кривично дјело ратни злочин против цивилног становништва кажњиво казном затвора од најмање од 5 година или дуготрајном казном затвора.

И осталој четворици Срба Драгољубу Делибашићу, оцу и сину Илији и Небојши Вујачићу и Александру Лазовићу оптужницом пријете вишегодишње казне затвора ако на суду буду потврђени наводи оптужнице за убиство и покушај убиства.

На првом појављивању пред судом сва петорица оптужених Срба изјаснили су се да нису криви за дјела која им се стављају на терет.

Извор: Агенције

Коментари / 0

Оставите коментар