Sutra počinje suđenje Oliveru Ivanoviću i još četvorici

Uvodnim riječima tužioca i odbrane u Osnovnom sudu u Kosovskoj Mitrovici sutra će početi suđenje lideru Građanske inicijative SDP Oliveru Ivanoviću i još četvorici Srba koji su optuženi da su počinili neka od najtežih krivičnih dijela tokom 1999. i 2000 godine.

Srbija 17.12.2014 | 09:30
Sutra počinje suđenje Oliveru Ivanoviću i još četvorici

Advokat Nebojša Vlajić izjavio je Tanjugu da je odbrana Olivera Ivanovića spremna za višemjesečno suđenje i da su Srbima koji u pritvoru čekaju skoro godinu na suđenje pogažena ljudska prava.

“Mi smo spremni za to i odavno čekamo da suđenje počne, da smo se pitali do ovog suđenja ne bi ni došlo ili bi počelo znatno ranije. Ovo odlaganje od godinu dana od hapšenja orkivljenih je zaista neprihvatljivo i predstavlja teško kršenje njihovih ljudskih prava,”- kazao je Vlajić.

On je kazao da u sudskom postupku koji predstoji očekuje da se pojavi preko sto svjedoka što ukazuje da će suđenje biti složeno i dugotrajno.
“Što se nas tiče mi bi željeli da ovo suđenje traje što kraće ali to nije u našim rukama, to je u rukama tužioca, zavisno od toga koliko će svjedoka on izvesti odlučićemo koliko ćemo mi svjedoka izvesti,”- kazao je Vlajić.

Vlajić je naglasio da optužbe protiv Ivanovića nisu utemeljene na dokazima i da vjeruje da javni tužilac nema nikakve dokaze.

Oliver Ivanović optužen je da je na Kosovu počinio krivično djelo ratnog zločina nad civilnim stanovništvom 1999. godine, a zaprijećena kazna za to djelo je od pet godina do doživotne robije.

U optužnici koju je krajem avgusta iznio šef Kancelarije specijalnog tužilaštva Kosova Džonatan Ratel, navodi se da je Ivanović 14. aprila 1999. godine u Sjevernoj Mitrovici, kao vođa srpske paravojne policijske jedinice podsticao grupu podređenih pripadnika paravojnih snaga policije da počine ratne zločine protiv civila.

U optužnici se navodi da je Ivanović naredio ubijanje deset kosovskih Albanaca od kojih je četvoro i ubijeno vatrenim oružjem od strane neidentifikovanih poripadnika paravojnih snaga policije koji su bili pod Ivanovićevom kontrolom.

Ratel je naveo da je krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva kažnjivo kaznom zatvora od najmanje od 5 godina ili dugotrajnom kaznom zatvora.

I ostaloj četvorici Srba Dragoljubu Delibašiću, ocu i sinu Iliji i Nebojši Vujačiću i Aleksandru Lazoviću optužnicom prijete višegodišnje kazne zatvora ako na sudu budu potvrđeni navodi optužnice za ubistvo i pokušaj ubistva.

Na prvom pojavljivanju pred sudom sva petorica optuženih Srba izjasnili su se da nisu krivi za djela koja im se stavljaju na teret.

Izvor: Agencije

Komentari / 0

Ostavite komentar