Нема замора од проширења Уније

Отварање четири нова поглавља у преговорима Црне Горе са ЕУ јасан је знак да нема замора од проширења и да је Унија озбиљно посвећена унапређењу и подржавању будућих реформи, оцијенио је шеф Делегације ЕУ у Црној Гори Митја Дробнич.

Регион 17.12.2014 | 08:35
Нема замора од проширења Уније

"Ми ћемо наставити да подржавамо Црну Гору уколико је она спремна да направи неопходне кораке напријед. Надам се да је црногорски пут према ЕУ управо добио снажан подстицај", навео је Дробнич.

Говорећи о преговарачком поглављу 18 - Статистика, он је рекао да ће унапријеђени капацитети у том смислу помоћи бољем информисању у процесу доношења одлука, посебно, али не и једино, када се говори о економском развоју.

"Поглавље 28 - Заштита потрошача и здравствена заштита има за циљ да обезбиједи да су потрошачки производи сигурни, да унутрашње тржиште ЕУ ради за добробит потрошача и да је здравље грађана заштићено и да се унапређује", појаснио је Дробнич.

Према његовим ријечима, поглавље 29 - Царинска унија представља срж Европске уније и ствара неопходну везу између трговинске политике ЕУ и унутрашњег тржишта, преносе црногорски медији.

"Поглавље 33 - Финансијске и буџетске одредбе тиче се давања за и из буџета ЕУ. Да би дала допринос буџету ЕУ, али исто тако и да би примила средства из буџета, Црна Гора мора да изгради одговарајуће механизме", закључио је Дробнич.

Црна Гора је јуче у Бриселу отворила четири нова преговарачка поглавља у оквиру процеса приступних преговора са ЕУ.

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

познавалац прилика

17.12.2014 18:53

ЕУ потребна Црна Гора, хм.

ОДГОВОРИТЕ