Путин разговарао са Порошенком и западним лидерима

Руски председник Владимир Путин телефоном је  разговарао о украјинској кризи са немачком канцеларком Ангелом Меркел, председником Француске Франсоа Оландом и председником Украјине Петром Порошенком, саопштено је из Кремља.

Свијет 17.12.2014 | 07:35
Путин разговарао са Порошенком и западним лидерима

"Разговор је вођен о кризној ситуацији која се наставља у Украјини", наводи се у саопштењу прес службе Кремља и истиче да је неопходно обезбедити стабилан прекид ватре у области Донбас на истоку Украјине, преноси ТАС С.

Путин, Меркелова, Оланд и Порошенко сагласили су се да је неопходно да се што пре састане Контакт група за решење сукоба у Украјини. Они су као приоритетне задатке означили - размену заробљеника и повлачење тешког наоружања из зоне сукоба.

Разговарали су, такође, о реконструкцији порушене источне Украјине, хуманитарним и питањима социјалној помоћи становништву у ратом захваћеној области.

Амерички државни секретар Џон Кери оценио је у Лондону да је Русија последњих дана учинила неке конструктивне потезе за смањивање тензија у Украјини и да би, уколико тако настави, Вашингтон могао укинути санкције према тој земљи, преноси Ројтерс.

"Санкције могу бити укинуте за неколико дана или седмица уколико председник Владимир Путин настави да предузима кораке ка смањену тензија и остане привржен договору о прекиду ватре који треба да оконча украјински конфликт", рекао је Кери и нагласио да "све зависи од избора који Путин буде направио".

Коментари / 0

Оставите коментар