Putin razgovarao sa Porošenkom i zapadnim liderima

Ruski predsednik Vladimir Putin telefonom je  razgovarao o ukrajinskoj krizi sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel, predsednikom Francuske Fransoa Olandom i predsednikom Ukrajine Petrom Porošenkom, saopšteno je iz Kremlja.

Svijet 17.12.2014 | 07:35
Putin razgovarao sa Porošenkom i zapadnim liderima

"Razgovor je vođen o kriznoj situaciji koja se nastavlja u Ukrajini", navodi se u saopštenju pres službe Kremlja i ističe da je neophodno obezbediti stabilan prekid vatre u oblasti Donbas na istoku Ukrajine, prenosi TAS S.

Putin, Merkelova, Oland i Porošenko saglasili su se da je neophodno da se što pre sastane Kontakt grupa za rešenje sukoba u Ukrajini. Oni su kao prioritetne zadatke označili - razmenu zarobljenika i povlačenje teškog naoružanja iz zone sukoba.

Razgovarali su, takođe, o rekonstrukciji porušene istočne Ukrajine, humanitarnim i pitanjima socijalnoj pomoći stanovništvu u ratom zahvaćenoj oblasti.

Američki državni sekretar Džon Keri ocenio je u Londonu da je Rusija poslednjih dana učinila neke konstruktivne poteze za smanjivanje tenzija u Ukrajini i da bi, ukoliko tako nastavi, Vašington mogao ukinuti sankcije prema toj zemlji, prenosi Rojters.

"Sankcije mogu biti ukinute za nekoliko dana ili sedmica ukoliko predsednik Vladimir Putin nastavi da preduzima korake ka smanjenu tenzija i ostane privržen dogovoru o prekidu vatre koji treba da okonča ukrajinski konflikt", rekao je Keri i naglasio da "sve zavisi od izbora koji Putin bude napravio".

Komentari / 0

Ostavite komentar