Од бруцелозе оболио чак и пас

Удружење пољопривредника Федерације БиХ поново је упозорило на појаву бруцелозе и апеловало на ветеринарске службе да изврше законом прописану контролу свих грла да ли су позитивна на бруцелозу.

Босна и Херцеговина 17.12.2014 | 07:12
Од бруцелозе оболио чак и пас

Из Удружења наводе да су посредством медија сазнали да је још 30 оваца заражено бруцелозом, али опет "негдје" и код "неког" произвођача.

Они оцјењују да је узалуд причати о опасности која вреба свима само зато што се штите интереси појединаца.

"Ветеринари изјављују да имају притиске и да не смију рећи име власника заражене стоке, а с друге стране, изгледа да је узалуд наш притисак да спријечимо ширење болести", наводи се у саопштењу.

Они су затражили да се надлежни инспекцијски органи и ветеринари позабаве контролом стоке, контролом црног тржишта млијечних и месних производа који се продају по уличним штандовима и тротоарима, а не да буду политички оријентисани и мотивисани и врше провјере већ одобрених подстицаја и стварају забуну међу пољопривредницима.

"Свјесни смо да они раде свој посао, али зараза бруцелозом је много приоритетнија и битнија за рјешавање него да ли неком произвођачу недостаје једна овца у матичном стаду", истичу из овог удружења.

У Кантону Сарајево бруцелозом су заражене 22 овце, седам коза, једно јуне и пас, потврдио је данас Селмир Велић, кантонални ветеринарски инспектор.

Анализом која је извршена на једној фарми у општини Нови град у Сарајеву, гдје је прошле седмице и откривен први случај бруцелозе код музне краве, утврђено је да је заражено укупно 30 животиња.

"Проводимо анализу. Фарма је затворена. Не смију ни куповати, ни продавати животиње, а ни производе животињског поријекла. Затражен је и преглед људи који бораве на тој фарми како би се утврдило да ли су обољели од бруцелозе", рекао је Велић.

Он је објаснио да ће у наредним данима бити извршене анализе и на околним фармама, а да ће све заражене животиње бити еутаназиране.

"Бруцелоза је опасна болест, а поред животиња погађа и људе, те је потребно што прије да буде сузбијена. Једини начин је еутаназирање заражених животиња. Можете мислити да је чак и пас на тој фарми заражен", рекао је Џенан Ризво, ветеринар у КЈП "Ветеринарска станица" Сарајево.

Ситуација у Кантону Сарајево је тешка јер ветеринари штрајкују већ скоро два мјесеца.

Нихад Фејзић, декан Ветеринарског факултета Универзитета у Сарајеву, каже да су узорци испитани у њиховој лабораторији, те да јесте ријеч о зараженом стаду које је изоловано, налази се у карантину и чека еутаназију.

"Ту нема милости. Бруцелоза је болест која се тешко лијечи и законом је прописано да те животиње морају бити еутаназиране. Мораће бити извршено тестирање на бруцелозу и животиња са околних фарми, јер постоји бојазан да су се стада мијешала и да има још заражених", рекао је Фејзић.

Истиче да је бруцелоза веома опасна и за људе, да се лијечи антибиотицима, те да је процес спор, али уз адекватан надзор љекара пацијент добије адекватну помоћ.

У РС нема заразе

Предсједник Удружења пољопривредних произвођача - мљекара Републике Српске Владимир Усорац изјавио је Срни да у РС нема бруцелозе.

Он је истакао да проблем представља увоз животиња на илегалним граничним прелазима са Хрватском, Србијом и Црном Гором.

Извор: Независне новине

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Цезар

17.12.2014 11:28

Док смо узгајали само своју балканску сорту овце није било бруцелозе. Откако су нас засули са којекаквим хибридима све је отишло у п.м.

ОДГОВОРИТЕ