Od bruceloze obolio čak i pas

Udruženje poljoprivrednika Federacije BiH ponovo je upozorilo na pojavu bruceloze i apelovalo na veterinarske službe da izvrše zakonom propisanu kontrolu svih grla da li su pozitivna na brucelozu.

Bosna i Hercegovina 17.12.2014 | 07:12
Od bruceloze obolio čak i pas

Iz Udruženja navode da su posredstvom medija saznali da je još 30 ovaca zaraženo brucelozom, ali opet "negdje" i kod "nekog" proizvođača.

Oni ocjenjuju da je uzalud pričati o opasnosti koja vreba svima samo zato što se štite interesi pojedinaca.

"Veterinari izjavljuju da imaju pritiske i da ne smiju reći ime vlasnika zaražene stoke, a s druge strane, izgleda da je uzalud naš pritisak da spriječimo širenje bolesti", navodi se u saopštenju.

Oni su zatražili da se nadležni inspekcijski organi i veterinari pozabave kontrolom stoke, kontrolom crnog tržišta mliječnih i mesnih proizvoda koji se prodaju po uličnim štandovima i trotoarima, a ne da budu politički orijentisani i motivisani i vrše provjere već odobrenih podsticaja i stvaraju zabunu među poljoprivrednicima.

"Svjesni smo da oni rade svoj posao, ali zaraza brucelozom je mnogo prioritetnija i bitnija za rješavanje nego da li nekom proizvođaču nedostaje jedna ovca u matičnom stadu", ističu iz ovog udruženja.

U Kantonu Sarajevo brucelozom su zaražene 22 ovce, sedam koza, jedno june i pas, potvrdio je danas Selmir Velić, kantonalni veterinarski inspektor.

Analizom koja je izvršena na jednoj farmi u opštini Novi grad u Sarajevu, gdje je prošle sedmice i otkriven prvi slučaj bruceloze kod muzne krave, utvrđeno je da je zaraženo ukupno 30 životinja.

"Provodimo analizu. Farma je zatvorena. Ne smiju ni kupovati, ni prodavati životinje, a ni proizvode životinjskog porijekla. Zatražen je i pregled ljudi koji borave na toj farmi kako bi se utvrdilo da li su oboljeli od bruceloze", rekao je Velić.

On je objasnio da će u narednim danima biti izvršene analize i na okolnim farmama, a da će sve zaražene životinje biti eutanazirane.

"Bruceloza je opasna bolest, a pored životinja pogađa i ljude, te je potrebno što prije da bude suzbijena. Jedini način je eutanaziranje zaraženih životinja. Možete misliti da je čak i pas na toj farmi zaražen", rekao je Dženan Rizvo, veterinar u KJP "Veterinarska stanica" Sarajevo.

Situacija u Kantonu Sarajevo je teška jer veterinari štrajkuju već skoro dva mjeseca.

Nihad Fejzić, dekan Veterinarskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, kaže da su uzorci ispitani u njihovoj laboratoriji, te da jeste riječ o zaraženom stadu koje je izolovano, nalazi se u karantinu i čeka eutanaziju.

"Tu nema milosti. Bruceloza je bolest koja se teško liječi i zakonom je propisano da te životinje moraju biti eutanazirane. Moraće biti izvršeno testiranje na brucelozu i životinja sa okolnih farmi, jer postoji bojazan da su se stada miješala i da ima još zaraženih", rekao je Fejzić.

Ističe da je bruceloza veoma opasna i za ljude, da se liječi antibioticima, te da je proces spor, ali uz adekvatan nadzor ljekara pacijent dobije adekvatnu pomoć.

U RS nema zaraze

Predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača - mljekara Republike Srpske Vladimir Usorac izjavio je Srni da u RS nema bruceloze.

On je istakao da problem predstavlja uvoz životinja na ilegalnim graničnim prelazima sa Hrvatskom, Srbijom i Crnom Gorom.

Izvor: Nezavisne novine

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Cezar

17.12.2014 11:28

Dok smo uzgajali samo svoju balkansku sortu ovce nije bilo bruceloze. Otkako su nas zasuli sa kojekakvim hibridima sve je otišlo u p.m.

ODGOVORITE