Измислише фудбал и дадоше га другима!

Од 48 тренера екипа у Лиги шампиона и Лиги Европе нема ниједног Енглеза. Ниједан Енглез није узео титулу у Енглеској од 1992. године. Странци су водили репрезентацију Енглеске у 11 од последњих 14 година.

Фудбал 17.12.2014 | 13:20
Измислише фудбал и дадоше га другима!

У завршници два најјача европска такмичења, Лиги шампиона и Лиги Европе, наредног пролећа учествоваће 48 клубова.

Ниједан од њих не тренира Енглез!

Овај дебакл струке из земље која је измислила фудбал само је последица онога што се годинама уназад догађа у Премијер лиги, а од скоро и Чемпионшипу.

Од 20 тимова учесника Премијер лиге за сезону 2014/15, само осам тренирају Енглези, док је тренутно у Чемпионшипу десет менаџера из иностранства, а још 14 странаца промењено је на клупама друголигаша летос, у припремном периоду и од почетка сезоне до данас.

"Говорим против себе, али не слажем се да је превише страних менаџера у Премијер лиги тренутно. Не видим посебан разлог што је тако, једноставно не мислим да су Енглези у подређеном положају у односу на нас са стране, у било ком смислу", рекао је недавно повраник у "колевку", двоструки шампион Премијер лиге, Жозе Мурињо.

Последњи Енглез, менаџер, који је био шампион Енглеске је Хауард Вилкинсон, у последњој сезони пред оснивање Премијер лиге. Водећи Лидс јунајтед он је узео титулу, сада већ давне 1992. године, а пре њега, прославио се само још Хауард Кендал као менаџер Евертона, са две титуле у сезонама 1984/85 и 1986/87.

Све остало, покупили су странци, пре свих Шкоти (читај: сер Алекс Фергусон).

Занимљива је била Вилкинсонова опсервација. Он је једно време руководио Удружењем енглеских менаџера.

"Премијер лига је одједном постала Холивуд и велики клубови желе менаџере са секси изгледом", упоредио је Вилкинсон странце са холивудским старлетама.

Слагали се са Вилкинсоном или не, просечност (да не кажемо некомпетентност) фудбалских стручњака из Енглеске почела је да се одражава и у Фудбалској Асоцијацији, која од оснивања до 2000. године није улогу селектора помишљала да додели било коме, осим Енглезу. Од тада, у претходних 14 година, Енглези су водили "Албион" само три године, рачунајући и активни период Роја Хоџсона.

Кратко је селектор био Стивен Мекларен (2006/07), а Стјуарт Пирс водио је Енглезе једном између Италијана Фабија Капела (2007-2012) и Хоџсона. Од 2000. до 2006. селектор је био Швеђанин Свен Горан Ериксон.

"Ако Енглеску не води Енглез, какву поруку шаљемо о здрављу наше игре? Какав је то сигнал нашим младим менаџерима, који би тек требало да дођу", питао је такође Вилкинсон, који дуго већ нема ангажман.

Енглеска чека на правог мага фудбалске игре још од одласка легендарног сера Боба Пејслија са клупе Ливерпула, који је од 1976. до 1983. донео "редсима" шест титула првака Енглеске и три првака Европе. После њега, у сезони 1983/84, Ливерпулу је титулу донео Енглез Џо Феган, а од тада - као што рекосмо - само Кендал и Вилкинсон.

Ваљало би да по Енглеској потраже некога по имену Хауард.

Од 1985. титулу су освајала тројица Шкота, Кени Далглиш (Ливерпул 3, Блекбурн 1), Грем (Арсенал 2), Феругсон (Јунајтед 13), затим Француз Арсен Венгер (Арсенал 3), Португалац Жозе Мурињо (Челси 2), Италијани Карло Анћелоти (Челси 1) и Роберто Манћини (1) и, коначно, Јужноамериканац, Мануел Пелегрини из Чилеа, који је актуелни шампион са Ситијем.

Енглески клубови све мање имају стрпљења за енглеске менаџере, нарочито младе. Просечан "век" једног енглеског менаџера на клупи неког од 92 клуба у три најјаче лиге износио је 3,1 годину у сезони 1992/93, а у сезони 2006/07, Енглези су у просеку тренирали екипу у трајању од 1,8 година. Чак 49 одсто оних који су први пут добили шансу да воде неки професионални клуб никада више није запослено...

Од десеторице најтрофејнијих менаџера у историји енглеске лиге, четворица су Енглези, а петорица Шкоти. И један квиз податак за крај, 18 од 20 титула Манчестер јунајтеда освојили су шкотски стручњаци, сер Алекс Фергусон 13 и сер Мет Базби пет.

Енглез Енест Мангнал био је два пута шампион са Јунајтедом, 1908. и 1911. године.

Коментари / 0

Оставите коментар