Izmisliše fudbal i dadoše ga drugima!

Od 48 trenera ekipa u Ligi šampiona i Ligi Evrope nema nijednog Engleza. Nijedan Englez nije uzeo titulu u Engleskoj od 1992. godine. Stranci su vodili reprezentaciju Engleske u 11 od poslednjih 14 godina.

Fudbal 17.12.2014 | 13:20
Izmisliše fudbal i dadoše ga drugima!

U završnici dva najjača evropska takmičenja, Ligi šampiona i Ligi Evrope, narednog proleća učestvovaće 48 klubova.

Nijedan od njih ne trenira Englez!

Ovaj debakl struke iz zemlje koja je izmislila fudbal samo je posledica onoga što se godinama unazad događa u Premijer ligi, a od skoro i Čempionšipu.

Od 20 timova učesnika Premijer lige za sezonu 2014/15, samo osam treniraju Englezi, dok je trenutno u Čempionšipu deset menadžera iz inostranstva, a još 14 stranaca promenjeno je na klupama drugoligaša letos, u pripremnom periodu i od početka sezone do danas.

"Govorim protiv sebe, ali ne slažem se da je previše stranih menadžera u Premijer ligi trenutno. Ne vidim poseban razlog što je tako, jednostavno ne mislim da su Englezi u podređenom položaju u odnosu na nas sa strane, u bilo kom smislu", rekao je nedavno povranik u "kolevku", dvostruki šampion Premijer lige, Žoze Murinjo.

Poslednji Englez, menadžer, koji je bio šampion Engleske je Hauard Vilkinson, u poslednjoj sezoni pred osnivanje Premijer lige. Vodeći Lids junajted on je uzeo titulu, sada već davne 1992. godine, a pre njega, proslavio se samo još Hauard Kendal kao menadžer Evertona, sa dve titule u sezonama 1984/85 i 1986/87.

Sve ostalo, pokupili su stranci, pre svih Škoti (čitaj: ser Aleks Ferguson).

Zanimljiva je bila Vilkinsonova opservacija. On je jedno vreme rukovodio Udruženjem engleskih menadžera.

"Premijer liga je odjednom postala Holivud i veliki klubovi žele menadžere sa seksi izgledom", uporedio je Vilkinson strance sa holivudskim starletama.

Slagali se sa Vilkinsonom ili ne, prosečnost (da ne kažemo nekompetentnost) fudbalskih stručnjaka iz Engleske počela je da se odražava i u Fudbalskoj Asocijaciji, koja od osnivanja do 2000. godine nije ulogu selektora pomišljala da dodeli bilo kome, osim Englezu. Od tada, u prethodnih 14 godina, Englezi su vodili "Albion" samo tri godine, računajući i aktivni period Roja Hodžsona.

Kratko je selektor bio Stiven Meklaren (2006/07), a Stjuart Pirs vodio je Engleze jednom između Italijana Fabija Kapela (2007-2012) i Hodžsona. Od 2000. do 2006. selektor je bio Šveđanin Sven Goran Erikson.

"Ako Englesku ne vodi Englez, kakvu poruku šaljemo o zdravlju naše igre? Kakav je to signal našim mladim menadžerima, koji bi tek trebalo da dođu", pitao je takođe Vilkinson, koji dugo već nema angažman.

Engleska čeka na pravog maga fudbalske igre još od odlaska legendarnog sera Boba Pejslija sa klupe Liverpula, koji je od 1976. do 1983. doneo "redsima" šest titula prvaka Engleske i tri prvaka Evrope. Posle njega, u sezoni 1983/84, Liverpulu je titulu doneo Englez Džo Fegan, a od tada - kao što rekosmo - samo Kendal i Vilkinson.

Valjalo bi da po Engleskoj potraže nekoga po imenu Hauard.

Od 1985. titulu su osvajala trojica Škota, Keni Dalgliš (Liverpul 3, Blekburn 1), Grem (Arsenal 2), Ferugson (Junajted 13), zatim Francuz Arsen Venger (Arsenal 3), Portugalac Žoze Murinjo (Čelsi 2), Italijani Karlo Anćeloti (Čelsi 1) i Roberto Manćini (1) i, konačno, Južnoamerikanac, Manuel Pelegrini iz Čilea, koji je aktuelni šampion sa Sitijem.

Engleski klubovi sve manje imaju strpljenja za engleske menadžere, naročito mlade. Prosečan "vek" jednog engleskog menadžera na klupi nekog od 92 kluba u tri najjače lige iznosio je 3,1 godinu u sezoni 1992/93, a u sezoni 2006/07, Englezi su u proseku trenirali ekipu u trajanju od 1,8 godina. Čak 49 odsto onih koji su prvi put dobili šansu da vode neki profesionalni klub nikada više nije zaposleno...

Od desetorice najtrofejnijih menadžera u istoriji engleske lige, četvorica su Englezi, a petorica Škoti. I jedan kviz podatak za kraj, 18 od 20 titula Mančester junajteda osvojili su škotski stručnjaci, ser Aleks Ferguson 13 i ser Met Bazbi pet.

Englez Enest Mangnal bio je dva puta šampion sa Junajtedom, 1908. i 1911. godine.

Komentari / 0

Ostavite komentar