Доприносе неме 85% здравствених радника

"Хиљаде радника раде на црно тренутно, јер се доприноси, посебно посљедњих мјесеци, не уплаћују. Неке установе касне неколико мјесеци, а има оних које већ пет година не уплаћују доприносе, замислите тај податак. Посебно је у посљедњих пет-шест мјесеци изражен тај тренд пораста дуговања за доприносе", навео је Фемић.

Република Српска 16.12.2014 | 22:46
Доприносе неме 85% здравствених радника

Он је навео да посебан проблем радницима представљају лоши услови у којима морају да раде и сналазе се на све начине да помогну пацијентима.

„Ми имамо носила из ратног периода која се сада користе и у којима наши радници морају да носе пацијента који је у коми, на примјер. То је страшно“, казао је Фемић.

Он је навео и да је доста стара већина опреме па, на примјер, хируршки столови и лампе имају и по 30 година, а још их користе.

„Пацијенти морају знати да их више буквално нема ко лијечити јер нема љекара, а и ови који још раде немају никакве услове. Расподјела новца установама се не ради ни по каквом плану“, казао је Фемић.

Ранка Мишић, предсједник Савеза синдиката РС, казала је да је због комплетно тешке ситуације у здравству Савез заказао састанак са ресорним министром Драганом Богданићем.

„Ствари у здравству иду у лошем смјеру и већ су измакле контроли. Радници су у веома тешком положају. Сви смо упознати са ситуацијом у Источном Сарајеву, гдје радници нису примили и по три плате, да не спомињемо лошу опрему и услове у којима радници раде“, казала је Мишићева.

Она је навела да ће због свега тога на састанку у понедјељак Синдикат тражити измјену Закона о здравственој заштити и Закона о здравственом осигурању РС.

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

007

16.12.2014 21:53

Шта сте Ви, као председница Синдиката урадили за раднике у СРПСКОЈ од када ста на тој функцији. Појавите се на медијима кад радници организују штрајк или симболичну обуставу рада, РАОП, КАСИНДО. А БОГАМИ ВАША ПЛАТА, БОЛИ ГЛАВА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

нико

16.12.2014 22:09

влада купи увјек ове водје синдиката..и готово. проблем рјесен.

ОДГОВОРИТЕ
Name

стари

16.12.2014 23:08

Мисицка носи бунду од 20.000 еура, али не бенда никога јер је у договору са позицијом, све остало лазу заједно.Свака изјава је фарса.Сада замислите као родитељи улогу јаднице која xрма плату до 4.000 КМ, наспрам једног, вриједног, постеног, легенде од цовјека, нацелника педијатрије др.Бокоњица у КБЦ-у у Фоци који је у свако вријеме И Он И његово особље уз вас, а максимално има плату 1200 КМ. Па коме прица дотицна годинама, кога висе лазе са својом бундом од 20.000 Евра???

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хогар

17.12.2014 06:07

Ранка Мишић и Миленко Гранулић служе као сервис владе РС. Фемићу и докторима нису дали да буду репрезентативни синдикат, не одговара им онај партнер који има свој став.

ОДГОВОРИТЕ
Name

роб

17.12.2014 11:06

уплата за мене у фонду за ЗО немозе порити моје лијецење, а камоли и васе. Среца је само сто и ви не падате у кому.Признајте да имате добру плату, сто би падали.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ГАСТАРБАЈТЕР

18.12.2014 18:11

ШТА СЕ МИСИЋКА ПЕТЉА У ЗДРВАСТВО, БОЉЕ ДА СМИЈЕНИ ГРАНУЛИЦА, АКО СМИЈЕ... АЛИ ТО НЕЋЕ ПОМОЦИ, САВЕЗ СИНДИКАТА СА МИШИЦКОМ ИДЕ У РОБОТАРНИЦУ ИСТОРИЈЕ... ЧУЈЕМ И ДА СЕ ИЗДВАЈАЈУ ОВИ ИЗ ПРОСВЕТЕ И ДА ПРАВЕ СВОЈЕ СТРУКОВНЕ СИНДИКАТЕ

ОДГОВОРИТЕ