Doprinose neme 85% zdravstvenih radnika

"Hiljade radnika rade na crno trenutno, jer se doprinosi, posebno posljednjih mjeseci, ne uplaćuju. Neke ustanove kasne nekoliko mjeseci, a ima onih koje već pet godina ne uplaćuju doprinose, zamislite taj podatak. Posebno je u posljednjih pet-šest mjeseci izražen taj trend porasta dugovanja za doprinose", naveo je Femić.

Republika Srpska 16.12.2014 | 22:46
Doprinose neme 85% zdravstvenih radnika

On je naveo da poseban problem radnicima predstavljaju loši uslovi u kojima moraju da rade i snalaze se na sve načine da pomognu pacijentima.

„Mi imamo nosila iz ratnog perioda koja se sada koriste i u kojima naši radnici moraju da nose pacijenta koji je u komi, na primjer. To je strašno“, kazao je Femić.

On je naveo i da je dosta stara većina opreme pa, na primjer, hirurški stolovi i lampe imaju i po 30 godina, a još ih koriste.

„Pacijenti moraju znati da ih više bukvalno nema ko liječiti jer nema ljekara, a i ovi koji još rade nemaju nikakve uslove. Raspodjela novca ustanovama se ne radi ni po kakvom planu“, kazao je Femić.

Ranka Mišić, predsjednik Saveza sindikata RS, kazala je da je zbog kompletno teške situacije u zdravstvu Savez zakazao sastanak sa resornim ministrom Draganom Bogdanićem.

„Stvari u zdravstvu idu u lošem smjeru i već su izmakle kontroli. Radnici su u veoma teškom položaju. Svi smo upoznati sa situacijom u Istočnom Sarajevu, gdje radnici nisu primili i po tri plate, da ne spominjemo lošu opremu i uslove u kojima radnici rade“, kazala je Mišićeva.

Ona je navela da će zbog svega toga na sastanku u ponedjeljak Sindikat tražiti izmjenu Zakona o zdravstvenoj zaštiti i Zakona o zdravstvenom osiguranju RS.

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

007

16.12.2014 21:53

Šta ste Vi, kao predsednica Sindikata uradili za radnike u SRPSKOJ od kada sta na toj funkciji. Pojavite se na medijima kad radnici organizuju štrajk ili simboličnu obustavu rada, RAOP, KASINDO. A BOGAMI VAŠA PLATA, BOLI GLAVA.

ODGOVORITE
Name

niko

16.12.2014 22:09

vlada kupi uvjek ove vodje sindikata..i gotovo. problem rjesen.

ODGOVORITE
Name

stari

16.12.2014 23:08

Misicka nosi bundu od 20.000 eura, ali ne benda nikoga jer je u dogovoru sa pozicijom, sve ostalo lazu zajedno.Svaka izjava je farsa.Sada zamislite kao roditelji ulogu jadnice koja xrma platu do 4.000 KM, naspram jednog, vrijednog, postenog, legende od covjeka, nacelnika pedijatrije dr.Bokonjica u KBC-u u Foci koji je u svako vrijeme I On I njegovo osoblje uz vas, a maksimalno ima platu 1200 KM. Pa kome prica doticna godinama, koga vise laze sa svojom bundom od 20.000 Evra???

ODGOVORITE
Name

Hogar

17.12.2014 06:07

Ranka Mišić i Milenko Granulić služe kao servis vlade RS. Femiću i doktorima nisu dali da budu reprezentativni sindikat, ne odgovara im onaj partner koji ima svoj stav.

ODGOVORITE
Name

rob

17.12.2014 11:06

uplata za mene u fondu za ZO nemoze poriti moje lijecenje, a kamoli i vase. Sreca je samo sto i vi ne padate u komu.Priznajte da imate dobru platu, sto bi padali.

ODGOVORITE
Name

GASTARBAJTER

18.12.2014 18:11

ŠTA SE MISIĆKA PETLJA U ZDRVASTVO, BOLJE DA SMIJENI GRANULICA, AKO SMIJE... ALI TO NEĆE POMOCI, SAVEZ SINDIKATA SA MIŠICKOM IDE U ROBOTARNICU ISTORIJE... ČUJEM I DA SE IZDVAJAJU OVI IZ PROSVETE I DA PRAVE SVOJE STRUKOVNE SINDIKATE

ODGOVORITE