Мирсад најбржи у једењу чварака

Победник првог Светског првенства у брзом једењу чварака које је одржано у петак увече у Приједору у чувеној крчми "Код Неђе дебелог" је Приједорчанин Мирсад Мркаљ. Други најбољи истребљивач "српског смокија" је његов суграђанин Емир Хоџић, а трећи Бањалучанин Горан Гаврић Грга.

Република Српска 16.12.2014 | 09:47
Мирсад најбржи у једењу чварака

- Свака част вама Србима на организацији првенства у чварцима. Знате их добро правити, али не знате брзо јести - поручио је у шали након победе Мирсад Мркаљ и добио аплаузе више стотина људи који су присуствовали овој незапамћеној манифестацији.

Неђо Гојић, власник ове култне кафане кога омладина назива господаром холестерола и првим јахачем "свињокалипсе", након успешно завршене "Чваркијаде" захвалио је учесницима и честитао победу куму Мркаљу.

- У жестокој конкуренцији добио си најбољи поклон - половне приглавке, па ове зиме нећеш озепсти. Дакле, обуј чарапе, појачај чварке и алкохол и не бој се. Такође, честитам и осталим победницима и гостима који су нам стигли из целе Српске, а највише из Бањалуке. Посебно Емиру, који је за награду добио нарамак комуша, те Грги који је освојио црне старке број 37 из 1994. године. И да не заборавим нашег Зоку Брдара Руса који је у ревијалном делу освојио шампон од коприве (мејд ин Нови Град) па ће имати бесплатно купање два месеца - рекао је Неђо и почастио пићем целу кафану.

- Ова моја добра омладина и студенти су највише допринели организацији овог догађаја. Снашли су се, донели чварке и са њима увек лепо сарађујем. Све је било интересантно, па намеравам да у будућности усагласимо још један пројекат у којем ћемо организовати васкршњу туцијаду - најавио је популарни Неђо.

За то време, организатори су открили да је на првом Светском првенству смазано више од пет килограма чварака који су набављени из кућних залиха и уз подршку појединих локалних месница.

- Према пропозицијама сви такмичари су без хлеба јели по 100 до 150 грама чварака. У том смеру, желимо да ово постане традиција и туристичка атракција, као и наш "Неђзит фест", фестивал музике, весеља и прасећег печења који смо организовали ове године у августу с циљем да се забавимо и да помогнемо да опстане ова кафана стара више од 20 година - нагласили су они и навели да је на "Чваркијади" попијено више од 40 гајби пива и непозната количина домаће ракије и других жестоких пића.

- Сока није било и никада га, како захтевају наши гости, неће бити. Иначе, ја не памтим да је икада било овакво такмичење, а с обзиром на промет полако се враћамо у оне златне године када се "Код Неђе" много јело, пило и веселило - истакла је конобарица Драгица Дада Ступар која ту ради од 1996. године.

Како год, своје задовољство целим такмичењем није крио ни Гане Ћомић (87), најстарији учесник Светског првенства који је једући чварке освојио нарамак пропире.

- И ја волим чварке, а још више да запевам севдалинку. Знам тих песама на стотине па ако неко из "Гранда" буде ово читао нека ме позове на фестивал талената јер ћу сигурно победити - устврдио је Гане, а организациони одбор "Чваркијаде" за Пресс је открио тајну плаката који је ових дана залудио цели Балкан.

На њему је, између осталог, горе споменути Приједорчанин Зоран Брдар Рус и то је легендарна слика са "Неђзит феста" где му Неђо нутка чварке, што је постало урбана легенда - навели су организатори који на овај начин желе да сачувају причу о крмокољу и једењу "српског смокија".

Овај догађај пратили бројни медији из БиХ и региона, а цело Светско првенство протекло је уз најпровереније хитове хард рок музике стране продукције, преноси "Пресс".

- Иако смо се због препуне крчме смрзавали у оближњем шатору, музиком смо били одушевљени, јер то заиста нисмо очекивали. Такође, било је занимљиво на једном месту видети све генерације па ћемо доћи и наредне године ако "Чваркијада" буде организована. А посебно што организатори размишљају да наредне године доведу неку познату рок групу - рекла је гошћа из Бањалуке.

Детаљ из крчме "Код Неђе дебелог"

Извор: Пресс.рс

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

Ја

16.12.2014 08:57

Браво имењаце, сљедеце године сам уз тебе да те подерем... Б)

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дарко Стојановиц

16.12.2014 09:01

И ми трку коњу имамо!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Црни Груја

16.12.2014 09:18

Не могу да се начудим. Прва два мјеста у једењу чварака припала Муслиманима. А ја наиван мислио како они не једу свињетину... Кад оно они шампиони... Колико су тек појели за тренинг.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Он

16.12.2014 09:32

Јесам муслиман и једем свињетину, ста цес, Титов пионир, братство јединство. А комсо ми Србин, суси сланину цијеле године и најбоље мустерије су му муслимани...

ОДГОВОРИТЕ
Name

зворник

16.12.2014 10:18

Ја сам Босњак и вазда сам јео свињетину, мој бабо рахметли ми је говори сине гријех иде из уста а не у уста, гори је гријех слагати, украсти, убити итд.. Мислим да се неки новопецени муслимани или Босњаци неце слозити са мном али ста да им радим свако свој гријех плаца после смрти. Поздрав свим добрим људима добре воље.

ОДГОВОРИТЕ
Name

американац

16.12.2014 13:37

Муслимани једу спиннефеинд. Фуј,фуј,фуј

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јован

16.12.2014 13:43

Прорадили гени.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Геограпхy

16.12.2014 15:30

Свако може да ради шта хоће, вјера није битно која забрањује друге много горе ствари па их људи раде па тако и ови

ОДГОВОРИТЕ