У Београд стигло 50 тајних агената

Уочи сутрашњег Кинеског самита у Београд је током викенда стигло око 50 страних агената, од којих су готово половина припадници кинеске безбедносне агенције.

Србија 15.12.2014 | 18:27
У Београд стигло 50 тајних агената

Самиту је званично присуство потврдило 15 премијера из Кине и земаља централне и источне Европе, док ће једино Хрватска послати шефицу дипломатије Весну Пусић.

Како се ради о великом броју штићених личности, мере обезбеђења ће бити незапамћене. Да би помогли колегама из Србије, у Београд је из свих земаља стигао и одређени број агената земаља учесница, од којих је највећи број из кинеске агенције која се зове Министарство државне безбедности. МУП ће ангажовати максималних 10.000 полицајаца, међутим то је укупна бројка, и они неће сви бити на терену у истом тренутку, већ ће их бити између 3.000 и 4.000 за сваки догађај, пошто и ван званичних састанака самита имамо и отварање моста Земун-Борча и друге ствари.

„МУП се побринуо и за регулисање саобраћаја, те ће улице бити затваране у тренутку док делегације буду пролазиле и потом отваране да не би било већих застоја“, каже наш извор из безбедносних служби.

Безбедносну проверу БИА иначе у претходних месец дана прошло је неколико хиљада људи који ће на било који начин учествовати у скупу, укључујући и 2.000 волонтера, студената из Србије. Да би све протекло у најбољем реду, организациони одбор самита, којим председава потпредседница Владе Зорана Михајловић, јуче је чак имао и генералну пробу протоколарног дела, укључујући и дочек делегација.

Проба је почела још у седам ујутру. Делегације из 16 земаља, које уз државнике и привреднике имају укупно 1.800 учесника, данас ће углавном стићи у Београд и биће смештене у 21 београдски хотел, са четири и пет звездица. Иначе, очекује се да ће само град Београд од четири дана, колико ће укупно боравити такозвани конгресни туристи у њему, инкасирати 2,5 милиона евра.

Након обраћања кинеског и српског премијера и пољске премијерке Еве Ковач, у оквиру економско-трговинског форума у Сава центру биће одржана три панела: први о енергетици, саобраћају и инфраструктури, други о индустрији, информационим технологијама и пољопривреди и трећи који се тиче трговине и туризма. Састанак премијера биће у Палати „Србија” док ће у четвртак бити састанци привредника о конкретним пројектима.

Коментари / 0

Оставите коментар