Убиће их Европа!

Многи клубови сјајно гурају у Лиги шампиона и Лиги Европе, а у домаћим такмичењима су у средини табеле или се чак боре за опстанак. У Немачкој је потонула дортмундска Борусија, у Енглеској Ливерпул и Тотенхем, у Француској Монако, Лил и Генган, а слична судбина задесила је и Стандард, Олимпијакос, Атлетик Билбао, Реал Сосиједад...

Фудбал 16.12.2014 | 11:00
Убиће их Европа!

Тко би гори сад је доли, а тко доли, ка гори си креће... Стихови Ивана Гундулића слободно се могу применити и на европску фудбалску сцену. Поједини клубови који су прошле сезоне жарили и палили, на домаћој и интернационалној сцени, сада просто не могу да се препознају, па се уместо у самом врху и борби за трофеје налазе у доњем дому, стрепећи чак и за опстанак. А један од разлога су и – обавезе у еврокуповима.

Борусија из Дортмунда не може да се правда како њени играчи нису навикли на ритам недеља–среда, пошто су Милионери блистали годинама уназад. Међутим, ове јесени просто их „уби Европа“! И док су се у Лиги шампиона пулени Јиргена Клопа просто прошетали првом фазом такмичења, газећи скоро све пред собом, дотле у Бундеслиги клецају из утакмице у утакмицу. До овог викенда популарни Милионери су чак били на последњем месту, али су захваљујући минималном тријумфу над Хофенхајмом мало напредовали, па се сада налазе на 14. позицији, али са само два бода више од фењераша Штутгарта и са тек четири победе на 14 мечева. Да не говоримо што заостају за лидером и шампионом Бајерном чак 22 бода, а за четвртопласираним Бајером из Леверкузена који би у овом тренутку ишао у квалификације за Лигу шампиона – девет корака.

Међутим, није Борусија једина која је „у каналу“...

Слична судбина задесила је и Ливерпул. Екипа која се лане до последњег кола борила за титулу сада је у златној средини са 15 поена мање од водећег Челсија, али само осам више изнад „црвене зоне“. За разлику од Немаца екипа са Енфилда није блистала ни у Лиги шампиона, али се то можда могло и очекивати, јер Редси од 2009. године нису наступали у елитном европском такмичењу, па су се већ одвикли од игре на неколико фронтова.

Значајан подбачај, делимично и због европских обавеза, забележили су и други енглески тимови – Тотенхем, Арсенал и Евертон. Певци су лагано прошли прву фазу Лиге Европе (у групи са Партизаном), док су у Премијер лиги у средини табеле. Њима уз бок је и Евертон који је такође на интернационалној сцени био више него убедљив, баш као и Арсенал који је у осмини финала Лиге шампиона, док на Острву заостаје недостижних 13 бодова за Челсијем.

Највећи губитници у Шпанији су баскијски клубови. Атлетик Билбао је прошле године завршио на четвртој, а сада је на десетој позицији, док се Реал Сосиједад још није опоравио од шокантне елиминације у баражу за Лигу Европе против Краснодара, па се налази тик изнад зоне испадања.

Поприличан број губиташа је и у Француској. Вицешампион Монако је некако догурао до седме позиције, Лил је на 15, док је Генган на 17. месту. А сви представљају француски фудбал на европској сцени!

Ненавикнути на озбиљну игру на два фронта, на Апенинима су посустали Наполи, Фјорентина и посебно Торино који се налази веома близу „црвене зоне“. И таквих примера је на све стране... Почев од Грчке где Олимпијакос губи трку са ПАОК-ом, Белгијом где моћни Стандард не може да веже две-три добре утакмице, па до Украјине где Шахтјор, који сјајно гура у Лиги шампиона, заостаје пет корака за Динамом.

Некима су еврокупови дошли главе, док ће други имати велике проблеме због – Купа афричких нација. Многи европски великани због обавеза на континенталном шампионату које је на програму од 17. јануара до 8. фебруара у Екваторијалној Гвинеји, неће моћи да рачунају на своје асове скоро месец и по дана! У том периоду одсуствоваће Фегули (Валенсија), Брахими (Порто), Слимани (Спортинг), М’Бија (Севиља), Чупо-Мотинг (Шалке), Сисе (Њукасл), Соу (Фенербахче), Орије (ПСЖ), Ђа Ђеђе (Марсељ), Јаја Туре (Сити), Жервињо (Рома)...

На другој страни многима је лакнуло што се нису пласирали Мароко и Нигерија, па ће Бајерн сачувати Бенатију, Лил Енијаму, Челси Оби Микела, Лацио Оназија, Виљареал Учеа...

Ако је судити по броју освојених титула кроз историју, са изузетком Бајерна, неко би могао да помисли да је бундеслигашка табела ове године окренута – наглавачке! Наиме, од седам последњепласираних тимова чак шест су некадашњи прваци Немачке – Штутгарт (пет титула), Хамбургер (6), Вердер (4), Херта (2), Борусија Дортмунд (8) и Келн (3).

Коментари / 0

Оставите коментар